1 2 3 4 5

ВестиПриродни диуретици

За разлику од индустријски прерађене хране пуне масноћа, соли и шећера који подстичу задржавање течности и отпадних материја у организму, поврће и воће су идеални диуретици који на природан начин тело ослобађају вишка течности.

Зелено лиснато поврће попут салате, спанаћа и купуса садржи висок удео воде и богато је најразноврснијим минералима почевши од магнезијума, калијума и калцијума који су кључни за правилну расподелу течности у телу. Садрже и витамине Б комплекса који уравнотежују рад нервног система и метаболизма, а тиме потпомажу и детоксикацију.
Међу најбољим изворима калијума је самоникло поврће – коприва, маслача и шпаргла које обилују калцијумом и магнезијумом као и гвожђем и витамином Ц, важним за добру крвну слику и снабдевеност тела кисеоником као и флавоноидима који снажно подстичу рад јетре, жучи и органа мокраћног система због чега се и препоручују за „велико чишћење“ организма.
Прворазредни природни диуретик је коренасто поврће – ротква, першун, шаргарепа и целер који имају вишеструко дејство јер разграђују и сувишне масноће захваљујући јединственим комбинацијама витамина, минерала, етеричних уља и флавоноида.
Штетне материје одлично елиминише и хрскаво поврће које постаје све популарније у савременој кухињи, коморач и рабарбара. Коморач је моћан енергизујући спој калијума, мангана иа витамина Ц, а рабарбара се бори против токсина захваљујући бројним минералима, витамину Б и благотворним киселинама које садржи.
Помоћ против задржавања течности у телу скрива се у поврћу љутог укуса. Рен је богат глукозинатима, а бели лук алицином – лековитим сумпорним једињењима која побољшавају функцију мокраћног система и система за варење, а такође су познати и као елиминатори штетних материја.
Међу најсочнијим диуретицима је освежавајуће „бундевасто“ поврће попут краставаца, лубенице, диње и тиквице. У овим плодовима има много воде и минерала – међу њима је силицијум који за себе везује токсине и извлачи их из организма.
Познато је да бобичасто воће – јагода, малина, рибизла, боровница и брусница и коштуњаво воће попут трешања и вишања, подстиче мокрење. Уз витамине и минерале, значајну улогу има антоцијанин (црвени пигмент који воћу даје боју, а уједно је снажан антиоксиданс) и органске киселине и влакна.
Велика количина калијума налази се у егзотичним плодовима који су се одомаћили и код нас – банана и ананас. Ананас у свежем облику садржи и ензим који у организму поспешује разградњу нутритијената, а тиме и детоксикацију.

Поменули смо најчешће природне диуретике који на природан начин помажу да се избаци вишак течности из организма.

Текст уредили запослени Одељења за медицинско снабдевање

Извори
- www.najzdravijahrana.com
- www.topzdravlje.rs
- www.dnevno.rs