1 2 3 4 5

ВестиДислексија

Шта је дислексија?

Дислексија је једна од неколико потешкоћа у учењу. То је језички утемељен поремећај конституцијског порекла који означава тешкоће у кодирању одређених речи, а које обично одражавају недостатке способности фонолошке обраде. Дислексију карактеришу разне тешкоће у различитим облицима језика, често укључују проблеме читања и озбиљне проблеме у стицању вештина писања.

Симптоми:

Иако је рано откривање најбоље решење, никад није касно потражити помоћ. Међутим, постављање дијагноза код одраслих је компликованије. Лекари истражују породичну историју болести пацијената како би пронашли доказе о дислексији у породици и постављају им питања о школи.

Ово је листа неких уобичајених симптома дислексије код одраслих особа:

Тешкоће у читању, укључујући читање наглас.

Проблем у разликовању шта је десно, шта лево.

Потешкоће у разумевању шале или изрека попут "упала му секира у мед" што значи да је неко имао среће.

Проблем са математиком када се користи и речи.

Лечење:

Лечење дислексије почиње употребом образовних средстава за јачање способности читања. Што се раније утврди и лечи дислексија, боље је. Ако се не лечи, поремећај може довести до гомиле проблема, као што су недостатак самопоуздања, проблеми у понашању, анксиозност, агресија и повлачење у себе од пријатеља, родитеља и наставника. Неспособност учења и разумевања може да представља препрека за децу да остваре своје потенцијале и могу имати дугорочне образовне, социјалне и економске последице док одрастају.

Процењује се да 1 од 10 људи има дислексију. Данас су људи свеснији овог поремећаја, и деције боље постављена током детињства него што је то био случај раније. Истина је дамноги одрасли са потешкоћама у читању и писању током свог живота никада нису чули за дислексију. Особа са дислексијом која није свесна своје болести је најгори могући случај. Иако ови појединци имају просечну или супер - интелигенцију, дешава се да се били сматрани глупим или лошим ученицима у неком тренутку свог живота. Дислексија није повезана са интелигенцијом, већ начином на који мозак обрађује информације. То је разлог зашто људи са овим поремећајем боље развијају своја чула и развијају већи степен интелигенције, стратешког размишљања и креативности.

Текст на основу извора уредио Давид Ендрес, медицински техничар.

Извор:

https://www.cognifit.com/sr/dyslexia-adults

http://www.stetoskop.info/Disleksija-1010-s2-sickness.htm

http://www.logomedica.rs/poremecaji-govora-i-jezika/deca/dyslexia/