1 2 3 4 5

Вести'Шта је дисфагија (отежано гутање)?

Дисфагија је сама по себи симптом који се карактерише као поремећај гутања у смислу отежаног гутања који пацијенти описују као осећај немогућности да залогај покрену наниже, или осећај да храна застајкује у грлу.

Дисфагија је често повезана са одинофагијом (болно гутање) и најчешће не представља болест за себе, већ симптом неке друге болести.

Дисфагија се дели на два основна типа орофарингеалну дисфагију (везано за поремећаје унутар усне дупље) и дисфагију везану за једњак.

Бројни поремећаји и болести могу узроковати дисфагију: шлог, мијастенија гравис, Паркинсонова болест, амиотрофичка латерална склероза, Белова парализа, зрачење, малигнитети, неуротоксини, поремећаји и болести уста и ждрела, емоционални проблеми (нпр. анксиозност), дивертикулуми једњака, Хантингтонова болест, неке инфективне болести (као полиомијелитис и сифилис, туберкулоза), поремећаји и болести једњака (тумори, стриктуре (сужења услед запаљења), страна тела, ахалазија, хипертензија доњег сфинктера једњака, склеродермија)…

Како се манифестује дисфагија?
Дисфагија је симптом који се карактерише осећајем застајкивања хране течног , или чврстог садржаја у пределу ждрела, врата, или груди. Врло често је дисфагија повезана са болним осећајем приликом гутања, кашљом и враћањем садржаја у нос.
Пацијенти најчешће описују да се чврста храна загљављује у пределу врата.
Неки пацијенти немају свест о застајкивању хране што не умањује степен и стадијум основне болести, а и постоји реална опасност од удисања садржаја и аспирационе пнеумоније.

Дијагноза
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом није довољна за постављење дефинитивне дијагнозе основне болести и зато се врше додатни прегледи.
Рендгенски снимак грудног коша, контрастно снимање гутањем баријумског контраста, гастроскопија (снимање унутрашњости једњака и желуца посебном сондом) са манометријом (мерење притиска у унутрашњости једњака на завршном делу).
Допунска снимања (скенер и магнетна резонанца) се врше у случају озбиљнијих основних болести.

Како се лечи дисфагија?
Обавезно је лечење основног обољења које је узроковало дисфагију. Обавезан је хигијенско-дијететски режим исхране (лагано гутање мањих залогаја уз уношење течности).

Извор: симптоми.рс
датум: 15.2.2022.