1 2 3 4 5

ВестиШта је акутна дилатација (проширење) желуца?

Акутна дилатација желуца представља ширење желуца, због накупљања несварене хране и течности које би требало да пролазе у дванастопалачно срево, али се задржавају у желуцу. Узрок настанка акутне дилатације желуца није познат. Најчешће настаје до 3 дана након хируршке интервенције у трбуху, мада се може развити и током неких других обољења. Често се примећује и након опште анестезије и претераног конзумирања хране. Често се јавља и током запаљенских процеса на неким другим органима трбушне дупље.

Битно је разликовати акутну дилатацију од хроничне, која се чешће виђа код промена на прелазу у дванаестопалачно црево (инфилтрације код неких тумора, запаљења, или формирања ожиљака).

Симтоми су карактеристични и обухватају
- повраћање несварене хране
- мучнина
- бол испод левог ребарног лука
- кожа постаје сува и бледа
- Због повраћања, наступа дехидратација и поремећај ацидо-базне равнотеже са ниском крвним притиском (хипотензија)

Клиничка слика са објективним прегледом може да помогне да се постави дијагноза, али златни стандард представља гастроскопија (посматра се унутрашњост желуца посебном сондом), као и контрастна рендгенска снимања са баријумским контрастом (раде се ређе).

У лечењу је битно растеретити желудац пласирање назогастричне сонде (цевчица која се пласира кроз нос до желуца).

Лекови који стимулишу перисталтику се ређе користе и са њима би требало бити веома опрезан. Требало би лечити основну болест која узрокује ово стање и прогноза је углавном добра.

Извор: simptomi.rs
датум: 28.1.2020