1 2 3 4 5

ВестиПовећан број пацијената на хемодијализи

Последњих шест месеци у Општој болници повећан је број пацијената који због компликације своје хроничне болести започињу лечење на Хемодијализи. Тренутно њих 140 долази у болницу, а двадесеторо пацијената дијализу обавља самостално код куће.

Нажалост, годинама уназад, с пролећа повећава се број болесника који своје лечење започињу на Одељењу хемодијализе у Општој болници. Тренутно је на дијализи 140 пацијената, што је за десет болесника више него током зимског периода. Шта је разлог повећаног броја пацијената на дијализи у овом периоду, објашњава доктор Горан Војиновић начелник одељења за Хемодијализу.

Узроци су различити али првенствено имамо повећан број септичних стања након великих операција. И оно стандардно већи пораст дијабетичара са свим компликацијама који завршавају у фази терминалне бубрежене слабости и наравно хипертоничари са високим притиском. Та септична стања су у овом тренутку имамо их више него ранијих година –казао је др Горан Војновић начелник одељења за Хемодијализу. Поред пацијената који три пута недељно долазе у Болницу на дијализу, њих 20 обавља дијализу у кућним условима. Пацијенти су едуковани за кућну дијализу али сваког тренутка имају подршку лекара и сестара из Опште болнице.

То не могу да раде сви пацијенти морамо пажљиво да бирамо пацијенте који могу. То су углавном млађи људи ,дијабетичари са лошим крвним судовима . Неке смо пацијенте са хемодијализе пребацивали на перитономску дијализу када исцрпимо све васкуларне приступе – рекао је др Горан Војновић. Дијализа је једини начин да пацијент, чији бубрези немају више фукцију, настави да живи уз помоћ машине на којој се дијализира. Поједини болесници на дијализу долазе и по 30 година. Једино излечење за пацијенте који су на дијализи је да добију нов бубрег уз помоћ кадаверичног даваоца. Нажалост, код нас је број људи који завештавају органе мали у односу на оне којима је бубрег неопходан.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 24. мај 2017. год.