1 2 3 4 5

Вести14. НОВЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Шећерна болест или дијабетес је хронични, неизлечиви, систематски поремећај метаболизма, карактеристичан по трајно повишеном нивоу глукозе у крви.

У нормалним условима, организам користи глукозу као енергетско гориво, за шта је неопходан хормон густераче-инсулин. Дијабетес настаје услед недовољног лучења инсулина, ограниченог дејства инсулина на ткива, услед неправилности инсулинских рецептора на ћелијама, неделотворности инсулина и услед проблема унутар ћелија. Због горе наведеног, поремећена је прерада угљених хидрата, масти и беланчевина у организму што се испољава типичним тегобама. После дужег трајања повишеног шећера у крви долази до оштећења грађе и функције крвних судова, нерава и других органа, што се сматра појавом компликација.

Постоје два типа дијабетеса. Тип 1 или јувенилни дијабетес углавном се јавља код особа до 30 године живота, мада се може јавити и у касном животном добу. Настаје због аутоимуног, запаљенског процеса који доводи до разарања бета ћелија панкреаса и дефицита инсулина. Овај тип болести се јавља у око 10% од укупно оболелих и за лечење захтева искључиво инсулин. Овај инсулин зависни дијабетес може настати и услед генетских фактора, или претходног оштећења панкреаса, алкохолизма, запаљења панкреаса, карцинома панкреаса, разне вирозе и др.

Тип 2 дијабетес обично се јавља после 40 године, али данас све чешће и код младих особа па и деце. Јавља се као последица гојазности, лоше исхране и недовољног кретања. Последица је нереаговања периферних ткива на постојећи инсулин/инсулинска резистенција, која постоји пре свега у гојазности, код дегенератвних промена на панкреасу, у старењу, али и при неким хормоналним абнормалностма у току живота нпр. синдром полицицисчних јајника, обољења штитасте жлезде, трудноћи, хроничном стресу и др. Може се лечити режимом исхране, таблетама или инсулином.

Симптоми дијабетеса су: појачана жеђ, губитак телесне тежине, понекад драстичан-стални умор и исцрпљеност, поремећаји потенције, свраб гениталија, трњење у стопалима.Тип 2 дијабетеса често се открије први пут када већ постоји нека од компликација, која и буде разлог јављања лекару.

Данас у Србији од дијабетеса болује више од 700.000 људи. Анализе показују да чак 245.000 особа нема постављену дијагнозу и не лечи се! Дијабетес је водећи узрок умирања у нашој земљи. Акутне компликације дијабетеса су по живот опасно стање, и то су: кетоацидозе и хипогликемије. Хроничне компликације су болести малих и великих крвних судова-тако настаје инфаркт миокарда, бубрежна болест, мождани инсулт, обољење ока, неуропатија.

Лечење компликације је тешко и неизвесно. Зато је веома важно што пре дијагностиковати болест и започети лечење. Бар једном годишње потребно је измерити вредност шећера у крви наташте, али и контролисати друге лаб.параметре као и крвни притисак јер лечење дијабетеса подразумева и успостављање добре контроле шећера, масноћа у крви, крвног притиска, хормона штитасте жлезде и редукцију прекомерне тежине. Ове контроле треба вршити и чешће уколико у породици постоји оболели од дијабета, као и у трудноћи. У рукама имамо моћна оружја за лечење дијабетеса, али прву линију подразумева успостављање правилног режима и начина исхране и редукција ТТ, те је обавезан индивидуални приступ нутриционисте дијететичара сваком пацијенту. Одлични резултати у контроли дијабетеса постижу се применом нових генерација лекова, при чему је од круцијалне важности правилан одабир пацијената за примену нових модела терапије.Усавршавањем инсулинских препарата, које је и даље у току, постиже се боља имитација природне секреције инсулина у организму, што аутоматски даје и бољу контролу. У овом дуготрајном, више или мање тешком процесу, боримо се заједно са својим пацијентима ми, здравствени радници, и заједно се радујемо напретку. Зато, драги наши пацијенти, не клоните духом, за сваки проблем постоји решење.

Др Дафина Ристић, спец. интерниста-ендокринолог