1 2 3 4 5

ВестиДифузни перитонитис гинеколошког порекла

Ово веома тешко и озбиљно стање представља запаљење целокупне трбушне марамице, које настаје као последица ширења инфекције са гениталних органа. Углавном до дифузног перитонитиса долази због руптуре загнојене цисте јајника, руптуре капсуле апсцеса у малој карлици, перфорација материце при прекиду трудноће. Путеви ширења инфекције су најчешће лимфни и крвни.
Пацијенткиња са дифузним перитонитисом има болну осетљивост целог трбушног зида, чак када је и у стању потпуног мировања. Често је присутно повраћање обилног, течног садржаја, мркозелене боје, који заудара. Присутан је и метеоризам који не попушта, тахикардија, болесница угалвном не реагује на терапију.

Клиничка слика се одликује са две фазе болести, фаза иритације и паретичка фаза.
Фаза иритације настаје због надражаја парасимпатикуса, одликује се штуцањем, повраћањем и тахикардијом.
Паретичка фаза - овде престаје цревна перистатлика, нагомилавају се гасови и течности у цревима. Долази до отежаног дисања, отежан је и рад срца због притиска на дијафрагму. Истањен зид црева пропушта бактерије и њихове токсине, убрзава се пулс, а притисак пада. Ректална температура је увек повишена.

Дијагноза се поставља најпре на основу анамнезе, општег стања пацијенткиње. Клиничким прегледом се да установити акутни абдомен, ткзв.абдомен тврд као даска. УЗ преглед је најпоузданија и дефинитивна метода, помоћу које се јасно да уочити присуство слободне течности у стомаку.

У диференцијалној дијагнози треба увек имати на уму да сличне симптоме и знаке има унутрашње крварење код руптуре гравидне тубе, ектопичне трудноће. Треба напоменути да опште стање пацијенткиње које код младих особа зна врло често бити нормално, зна преварити. Млада, здрава особа веома добро извесно време компензује губитак крви.
Код овакве пацијенткиње неопходно је континуирано праћење виталних параметра, и неопходно је у више наврата, из сата у сат понављати крвну слику, не би ли се добио што тачнији увид о губитку крви.
Лечење дифузног перитонитиса је искључиво хируршко.

Текст на основу извора уредио др Емир Шефити, клинички лекар на ГАО Опште болнице Панчево.

Извори:
Уџбеник за студенте медицине група аутора