1 2 3 4 5

ВестиДезодоранси и антиперспиранти

Први дезодоранси намењени спречавању непријатних мириса које изазивају бактерије током знојења појавили су се у САД крајем 19-тог века у облику креме, паковани у теглице и наносили су се прстима. Пола века касније (1940-те) унапређени су по узору на тек откривене ball-point хемијске оловке, да би 60-тих година освојили Европу.

Данас дезодоранси обухватају производе у roll-on облику, спреју и стику. Посебна подгрупа названа антиперспиранти пружају заштиту од знојења тако што затварају излазе знојних канала и физички спречавају знојење.
У неким земљама антиперспиранти се класификују као лек који може да се добије без лекарског рецепта и строго су контролисани, тако да састојци истих морају да садрже само нешкодљиве супстанце.

Пре куповине неопходно је обратити пажњу на то да ли је препарат прошао тестове на алергије и да ли је без мириса. Као и у случају дезодоранса, препоручује се да се никада не наноси непосредно након депилације или бријања.За разлику од антиперспираната, дезодоранси не заустављају знојење већ само неутралишу бактерије које изазивају непријатне мирисе.
Полемике на тему да ли су штетни или не углавном се односе на конзервансе и парабене ако их садрже, јер ови састојци после наношења остају дуго на кожи. На декларацији се могу препознати под именима: метилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен или бензилпарабен. Тврдње да су ови састојци штетни нису научно доказане. Свакако да се здравствени ризик искључује коришћењем дезодоранса који не садрже парабене, соли алуминијума и алкохол. Иначе, карактеристичне жуте флеке на одећи су доказ да у дезодорансу има алуминијума јер он тако реагује у комбинацији са знојем, тканином или прашком за прање.
Дерматолози саветују да се дезодоранс мења на сваких шест месеци због тога што се тело навикне на производ и више не реагује. Такође, особе склоне алергијама треба да користе само дезодорансе у стику, а ако ни то не помаже, непријатне мирисе зноја изазване врућином или вежбањем или стресом који има карактеристичан хемијски састав и може да буде врло непријатан треба неутралисати етеричним уљима која се наносе на чист пазух.

Појачано знојење и непријатне мирисе, посебно по топлом времену, изазива конзумирање алкохола и пушење које додатно појачава мирис зноја. Зато се за време високих температура препоручује избегавање жестоких алкохолних пића, а препоручује ношење памучне одеће и чешће туширање.

Савет – проверите садржај декларације тј састав дезодоранса и све недоумице решите у разговору са својим фармацеутом.

Хајде да миришемо свеже и чисто!

Текст уредили запослени Одељења за медицинско снабдевање

Извори
- www.pasarella.rs
- www.benuapoteka.rs
- www.sml.rs