1 2 3 4 5

ВестиВелики број грађана у Панчеву одлази на редовне, а често и ванредне прегледе младежа

У дерматолошким амбулантама Опште болнице Панчева повећан је број пацијената који се јављају, што на редовне прегледе младежа, што због примећених промена на постојећим младежима. Ове године у Општој болници Панчева одстрањено је много више кожних промена него раније. Чак се бележи неколко меланома чије откривање у што ранијој фази и лечење по хитном поступку може бити пут ка потпуном излечењу.

Младежи су кожне промене које настају током целог живота. Устаљено је мишљење да младеже не треба дирати. Сваки здрав младеж се може одстранити без икаквог ризика по здравље. Чак је препоручљиво уклањање младежа ако показују било какве промене – црвенило, свраб, пробадање у пределу младежа или ако су повређени.

„Имамо изузетно добру сарадњу са дерматолозима који пре свега гледају и прате младеже пацијената, а потом ако то ситуација налаже, пацијенте упућују нама. Ми смо ове године одстранили много више кожних промена, чак смо имали неколко меланома који представљају најмалигнији тумор коже. Узрок свему томе може бити претерано излагање сунцу којим провоцирамо неку кожну промену која захтева хирушко лечење“, рекао је др Вељко Божић, начелник Оториноларинголошког одељења Опште болнице Панчево.

„Многи људи који имају младеже на незгодним местима, а лако их закаче понекад оклевају да их отклоне. Међутим то није добро“, истиче доктор Вељко Божић.

„Оно што нам смета, што ми иритирамо и провоцирамо, треба уклонити. Не смемо чекати не знајући шта ће бити и да ли ће се нешто догодити касније. Често скидамо сумњиве младеже који можда прете да се кроз извесно време промене и крену у неком нежељеном правцу“, каже др Вељко Божић.

Доктор Вељко Божић напомиње да пацијенти који треба да уклоне сумњиве младеже могу да се консултујују са својим изабраним лекаром, уколко је потребно младеж ће бити уклоњен и на тај начин спречити да касније дође до проблема.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 28.08.2018.