1 2 3 4 5

ВестиПромене на кожи разлог честих посета лекару

На одељењу Оториноларингологије у Општој болници ради се и уклањање младежа на кожи. Од почетка године повећан је број пацијената који су због промена на кожи потражили помоћ специјалисте. Такође је код неколико суграђана откривен и меланом, најмалигинији тумор који захтева треутну хирушку интервенцију.

Лекари упозоравају на чињеницу да рак коже има један од најбржих пораста учесталости у Европи, упркос томе што је једини који се може открити прегледом голим оком и дијагностиковати у раној фази. Злоћудни тумор коже најчешћи је код особа старијих од 50 година, као и особа које се дуже или интензивно излажу сунцу, јер ће се код једне од шест ових особа развити током живота. Такође велику опасност представлају и соларијуми у коме најчешће бораве младе особе.

„Ултраљубичасти зраци свакако оштећују кожу. Ми смо ове године имали више карцинома коже, чак неколико меланома, најмалигнијих тумора коже. Пошто у Панчеву тренутно нема пластичног хирурга ми елиминишемо те промене у сарадњи са дераматолозима", изјавио је др Вељко Божић начелник Оториноларинголошког одељења.

Рак коже у односу на остале облике рака много је лакше уочити, а рано откривена болест је у великом броју случајева излечива. Свако промену покажите лекару као и младеже које, због места на ком се налазе често закачињете. Покажите их лекару и уклоните их како их не бисте провоцирали.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево,24.9.2018.