1 2 3 4 5

ВестиДенга

Денга је обољење чији је проузроковач вирус денге. Вирус денга је РНА вирус из породице „Flaviviridae". Постоје четири соја овог вируса. Не постоји унакрсни имунитет између сојева, тј. инфекција са једним сојем не ствара имунитет од остала три соја. Истраживања показују да је клиничка слика чак тежа код особа које након инфекције једним сојем накнадно бивају заражене са неким од других сојева денга вируса. Имунитет је доживотан.

Описи болести датирају још од 1779. године, док је овај вирус откривен почетком 20. века. Данас је денга постала глобални јавноздравствени проблем, са ендемским појављивањем у више од 100 земаља тропског подручја (највећа заступљеност је дуж екватора). Као последица глобалног загрејавања, појачане миграције становништва и повећаног броја становништва, ово обољење (заједно са својим вектором комарцем) се проширило на велики део Кине, земље Пацифика, Америку и јужне делове Еуропе. Процењује се да је на светском нивоу 2,5 милијарди људи (тј. две петине светске популације) у опасности од денге. Такође, годишње се овим вирусом инфицира 35–60 милиона особа, док умире 2000–5000 деце.

Који су симптоми денга грознице?
Инфекција вирусом денге често пролази асимптоматски. Класична клиничка слика укључује повећање телесне температуре, главобољу, болове у мишићима и зглобовима, а понекад и осип на кожи. Код мањег броја инфицираних (поготово деце) може се развити тешка хеморагијска грозница или денга синдром шока, који може бити смртоносан. Леталитет се креће у распону од 1% до чак 20%.

Како се преноси денга?
Денга спада у групу векторских обољења. Преносиоци вируса денга су комарци из рода Аедес аегyпти и Аедес албопицтус (тзв. тиграсти комарац). Опстанак ових вектора је климатски условљен, па је њихова заступљеност готово искључиво везана за тропске крајеве (35° јужне и северне географске ширине). Ипак, последњих година је уочено и да се тиграсти комарац удомаћио и у земљама Средоземља. Заражени комарац остаје доживотно заражен. Оно што је карактеристично за преносиоце овог вируса јесте да тиграсти комарац уједа најчешће дању. Људи су главни резервоари денга вируса, мада то могу бити и други примати. Убодом зараженог комарца болест се даље преноси међу људима.

Колики је инкубациони период?
Инкубација денга грознице је 3–14 дана, а најчешће 4–7 дана.

Када се болест најчешће јавља?
Сезона болести је повезана са сезоном појаве комараца – просечна дневна температура ваздуха мора бити виша од 15о Ц. Кишна сезона погодује размножавању тиграстих комараца.

Како се болест лечи?
Не постоји специфично лечење за ову болест. Код тежих облика болести потребна је хоспитализација, када се приступа симптоматској терапији.

Које су мере превенције?
Вакцина против инфекције вируса денге за сада не постоји. Опште превентивне мере укључују сузбијање популације комараца и личне превентивне мере у циљу спречавања убода комарца.

Извор: Извор: Извор: IZJS Batut
Датум: 20.7.2021.