1 2 3 4 5

ВестиУјед инсеката код деце (Strophulus infantum)

Са појавом лепог времена све у природи се буди, па се тако и број инсеката све више повећава. Понекад боравак у природи постане непријатан због великог броја, најчешће комараца, који су ове године присутни у нешто већем броју. Ту су још и крпељи, буве, разне стенице које воле да грицкају нарочито малу децу.

Мала деца не знају за ове проблеме, не обраћају пажњу на њих током игре, често се играју са мацама и куцама, а да ми то и не знамо, па се изненадимо када видимо бројне промене на кожи. Строфулус инфантум је акутна болест код деце праћена сврабом, а изазвана је управо уједном инсеката. Промене настају услед преосетљивости на ујед инсеката, посебно бува и комараца. Нарочито се јавља у млађем узрасту, од 2 до 7 године живота и у току каснијих година долази до десензибилизацији, организам постаје отпорнији, тако да појава промена ишчезава у предшколском узрасту. Насупрот лаичком схватању храна нема никаквог утицаја на настајање обољења.

Строфулус инфантум се обично јавља у току лета и јесени. Локализује се на откривеним деловима тела, нарочито на горњим и доњим екстремитетима. Промене су понекад распоређене линеарно или у групама на месту уједа инсеката. Састоје се од папула ружичасте боје које су изнад равни коже, а могу имати и мали плик на врху. Код јаче преосетљивости виђају се и буле, нарочито на длановима и табанима. Промене јако сврбе и код јако мале деце може се приметити да су нервозни и да се чешкају по тим местима, а често знају и да се буде током ноћи, јер их промене сврбе. Услед чешања може се јавити и слабо крварење са тих места, а потом и формирање крастица, што може бити улазно место за бактерије и развијање додатне инфекције. Појединачне промене трају неколико дана и оне спонтано пролазе, али ако је дете и даље изложено уједима инсеката, нови налети само продужавају ток обољења. То понекад уплаши родитеље и помисле да је детету све горе, јер стално се појављују нове промене, али је то због тога што узрок није уклоњен.

Лечење строфулуса инфантума обично није потребно, али се могу дати сирупи антихистаминика да се детету умањи свраб и спречи чешање. Може се користити кречно млеко које ће исушити промену. Код јаче изражених промена могу се у договору са дерматологом краткотрајно дати кортикостероидни кремови. Ако је присутна и инфекција дерматолог ће преписати и антибиотски препарат, који је у већини случајева довољно применити локално ,а за теже облике може се дати и орално. Битно је нагласити да се води рачуна код употребе локалних препарата и излагања сунцу, јер неки од њих могу изазвати пигментације и флеке услед деловања сунчевих зрака.

Најбитније је радити на превентиви и колико је могуће спречити да до уједа инсеката дође, мада је то готово немогуће. Саветује се да се у становима, кућама поставе мреже на прозорима како би се спречио улазак инсеката. На тржишту постоје различити облици репелената, препарата који својим мирисом треба да терају инсекте, нарочито комарце. Познати су електрични апарати са патронама који када се укључе у струју испуштају мирисе. За децу постоје производи у облику налепница за гардеробу, наруквица, привезака, који се могу закачити и за колица беба. Постоје и у облику спреја који се наноси на кожу, али је битно код свих тих препарата проверити да ли на декларацији стоји да смеју код деце да се користе и од ког узраста. Такође не смемо заборавити и на кућне љубимце који често могу да буду извори бува, па је неопходно и њима редовно примењивати препарате за заштиту од бува, али и од крпеља.

Текст на основу извора припремила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Опште болнице Панчево

Извор: „Дерматовенерологија са пропедевтиком“, проф. др Лалевић- Васић, проф. др Меденица, проф. др Николић