1 2 3 4 5

ВестиСинкопа код деце

Синкопа представља изненадни, краткотрајни, пролазни губитак свести. Јавља се због реверзибилне хипоксије и поремећаја мождане перфузије. Хипоксија настаје због смањења можданог протока (услед хипотензије) или због смањене сатурације крви кисеоником (анемије, срчане мане, плућне болести) или комбинацијом оба поремећаја. Најчешће се виђа у адолесцентном периоду, чешће код девојчица.

Вазовагалне синкопе настају због истовременог присуства хипотензије и брадикардије. Кардиоинхибиторна синкопа се јавља због изоловане брадикардије или брадикардије која је праћена појавом хипотензије. Вазодепресорна синкопа се јавља код изоловане хипотензије, са систолним притском нижим од 60 мм Хг. "Ситуациона" или рефлексна синкопа се јавља за време физиолошких активности (мокрење, дефекација, кашаљ).

Три кључне компоненте у анамнези су: откривање преципитирајућих фактора, премониторни симптоми и детаљан опис синкопалне кризе.Преципитирајући фактори су важни за одређивање узрока синкопе. Синкопе се најчешће јављају у стојећем или седећем положају, а практично никада у лежећем. Преципитирајући фактори су дуготрајно стајање (венски застој), влажне, топле и загушљиве просторије, болни и емоционални стресови и непријатни мириси. Од важности су и подаци о узимању лекова, нарочито диуретика, хормона и антихипертензива.Премониторни симптоми се јављају непосредно пре губитка свести: осећај мучнине, замућење вида, презнојавање, вртоглавица, лака главобоља, палпитације и хипервентилација.

Синкопа обично траје између 10-ак секунди и 1 минута. Деца су бледа, пулс је успорен. После заузимања лежећег положаја пулс постаје боље пуњен. Потпуни опоравак настаје за 30- 60 минута. Непосредно после освешћивања пацијент наставља са уобичајеном активношћу. Не постоје поспаност, конфузија или умор. Могу да се уоче и 1-2 грча тонично-клоничног карактера.

Обрада болесника обухвата општи педијатријски преглед, ЕКГ, мерење артеријског притиска и гликемију. Допунска испитивања се ретко спроводе.Синкопе код деце која се баве спортом или се јављају у напору, представљају индикацију за детаљно кардиолошко испитивање.“Табле тилт тест" служи за потврду дијагнозе, нарочито код пацијената чије су свакодневне активности поремећене честим синкопама. Спроводи се праћењем срчаног рада и крвног притиска прво у лежећем, а затим у усправном положају у које се дете доводи наглим подизањем кревета за 80°.

Диференцијална дијагноза. Сличне клиничке манифестације се јављају код криза хипоксије, анемије, паничних напада, хипервентилационог синдрома, хипогликемија, прегревања услед утопљавања, крварења, транзиторних церебралних исхемичних атака и епилепсије.

Терапија синкопа је индивидуална и може бити фармаколошка и нефармаколошка. Нефармаколошке мере укључују едукацију детета и родитеља у циљу избегавања преципитирајућих фактора. Медикаментозна терапија се примењује када понављане синкопалне кризе утичу на свакодневну активност деце. Код синдрома хроничне ортостатске хипотензије ординира се флуорокортизон -ацетат. Примењују се и бета - блокатори и индометацин (код деце старије од 14 година).

Текст уредила др Јелена Барбуљ, дечје интерно одељење Опште болницe Панчево

Извори:

Педијатрија-др Перишић, др Јанковић

http://www.simptomi.rs