1 2 3 4 5

ВестиКод деце оболелих од ковида је блажа клиничка слика

На Дечијем интерном одељењу панчевачке болнице било је деце којима је због ковида 19 била неопходна хосптализација.

Код млађих пацијента клиничка слика је блажа док код адолесцената може доћи до озбиљних компликација, напомиње пулмолог доктор Слободан Продановић.

Иако се у почетку пандемије сматрало да ковид 19 ретко погађа децу, код све већег броја школске деце потрвђен је ковид. За разлику од претходног епидемијског таласа, код најмлађих пацијената су упале плућа постале учесталије, због чега се све чешће упућују на болничко лечење.Доктор Слободан Продановић, начелник Дечијег интерног одељења Опште болнице, каже да ипак нема места паници јер је код већине деце и адолесцената клиничка слика ковида блага, праћена повишеном телесном температуром и често се јавља и дијареја.

Сва деца која оболе од ковида 19 и неопходно им је болничко лечење упућују се у болницу доктор Драгиша Мишовић.Упале плућа код деце изазване ковидом по карактеристикама су врло сличне онима које се јављају и код одраслих. У терапију се укључују и антивирусни лекови, антибиотици, кортикостероиди и кисеонична потпора. Ковид незаобилази ни новорођенчад , што значи да су мајке у трудноћи позитивне и оне су преносиоци својој беби. Зато је важно поштовати мере заштите и вакцинација.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

Датум: 06.10.2021 год.