1 2 3 4 5

ВестиСветски дан заштите животне средине

"Повезивање људи са природом ", тема је за Светски дан заштите животне средине 2017. године, моли нас да смо на отвореном и у природу, да ценимо њену лепоту и њену важност, и да се упути позив за заштититу Земље.

Светски дан заштите животне средине је највећи годишњи догађај за позитивне акције заштите животне средине и одржава се сваке године 5. јуна. Овогодишња земља домаћин је Канада која мора да изабере тему која ће бити у центру прослава широм планете. Светски дан заштите животне средине је дан за све и свуда.
Пошто је почела 1972. године, на глобалном нивоу сви грађани организовали су хиљаде догађаја. Овогодишња тема позива да размислите о томе како смо део природе и како интимно ми зависимо од ње. То нас доводи у ситуацију да пронађемо забавне и узбудљиве начине да искусимо и негујемо ову виталну везу.

Вредност природе
У последњих неколико деценија, научни напредак, као и растући проблеми животне средине, као што је глобално загревање су нам помогли да разумемо безброј начина на који природни системи подржавају наш просперитет и благостање.
Научници развијају лекове користећи генетски материјал састављен од милиона врста које чине Земљину запањујућу биолошку разноврсност.

Поклоне природе често је тешко проценити у новцу. Као и чист ваздух, често се узима здраво за готово, барем док не постане недовољн. Светски дан заштите животне средине овогодишња је идеална прилика да се изађе и ужива у националним парковима и другим областима.

Када сте тамо, зашто не би себи поставили изазов (тражити ретку животињу, идентификовали пет лептира, доћи до најудаљег кутка парка Повезивање са природом може да обухвати сва физичка чула: зашто не скинете ципеле и да ноге (и руке) испрљате Прошетај ноћу и свим чулима искусите природу.

У доба асфалта и паметних телефона и савременог живота, повезаност са природом може бити пролазно. Али уз вашу помоћ, Светски дан заштите животне средине може да јасније него икада прикаже хармонију између човечанства и природе, тако да обоје могу да напредују.

Текст припремила др Слађана Ковачевић