1 2 3 4 5

ВестиMеђународни дан старијих особа - 1. октобар

Првог октобра се обележава међународни дан старих. Слоган овогодишње кампање је „Корак у будућност, препознавањe талената, доприноса и учешће старијих у друштву“.

Овогодишња тема наглашава везу између препознавања талената међу старијим особама и могућности њиховог учешћа у окружењу у коме живе.

Биолошко старење представља иниверзални биолошки процес ,природну фазу у животном циклусу сваке јединке.

Процес старења се одвија у три фазе.

Прва фаза је карактеристична по променама карактера човека. Почињу да се примећују расејаност ,брже замарање ,раздражљивост,слабљење памћења..

Друга фаза утиче на изглед човека. Долази до промене структуре коже,косе и ноктију,појаве бора..

Трећа фаза старења је повезана са променом фигуре.

Старење утиче на цео организам.

Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства. Процена је да ће број старијих особа широм света порасти за 56%.

Став који сви треба да имамо према старим особама је да сваку њихову притужбу на сопствено здравље схватимо озбиљно и да подстакнемо остарело биће да редовно контролише здравље и узима терапију коју је прописао лекар.

Њихове промене на социјалном плану као што су пензионисање, могућ губитак утицаја у породици и заједници, губитак брачног партнера ,требамо да подржимо и дамо им подршку, јер свако жели дуго да живи, али нико не жели да буде стар.

Текст припремила Марина Крчадинац, струковна медицинска сестра.

Извори:

http://www.zjz.org.rs/

http://www.stetoskop.info/