1 2 3 4 5

Вести19. август-Светски дан хуманости

Бројни хуманитарни радници у свакодневној су опасности излажући своје животе како би помогли другима, било на ратом обухваћеним подручјима, градовима обухваћеним пандемијом, глађу, сиромаштвом… 19. августа 2003. године десио се бомбашки напад на зграду Уједињених нација у Багдаду, када је живот изгубило 22 хуманитарна радника.

У знак сећања на овај немили догађај ЕУ је прогласила управо овај дан Даном хуманости и даном који ће нас свакодневно подсећати да хуманитарни радници нису мета у ратним сукобима! Да су хуманитарни радници и хуманост темељ човечанства и човечности и нешто чему сви треба да тежимо!

Европска унија је навела да хуманитарни радници свакодневно ризикују свој живот у конфликтним зонама, а да је више од 4.000 њих страдало је у великим нападима током протекле две деценије.

Без страха за сопствени живот, добровољно пружајући помоћ онима којима је то најпотребније. Управо њима посвећен је данашњи дан. Они су највећи хероји данашњице!Две протекле године , нажалост, обележила је пандемија корона вируса. У част оних који ризиују своје животе упркос свим ризицима који нас окружују, и несебично помажу другима, формирана је кампања #РеалЛифеХероес. Хероји из стварног живота се упркос вирусу труде и помажу. Онима који су најугроженији, обезбеђују храну и основне животне намирнице.

Бројне хуманитарне организације данас обележавају свој дан, ширећи свест о најразличитијим проблемима и начинима на који ми можемо помоћи. Једна међу њима је и организација Буди хуман која уз помоћ донација свих нас свакодневно прикупља новац болеснима!

Својим малим доприносом у виду СМС поруке помогли смо бројним малишанима, комшијама, браћи, сестрама, мајкама да прикупе средства за лечење и здравију будућност! Стога апелујемо на данашњи дан да се ова традиција настави и да се сви одрекнемо једне кафе и помогнемо онима којима је то заиста најпотребније! 3030! Пошаљите СМС поруку за неког од корисника.

Текст на основу извора уредила др Јована Маринковић, Општа болница Панчево, Одељење за радиолошку дијагностику.

Извори-https://www.bbc.com