1 2 3 4 5

Вести31.мај-Светски дан против дуванског дима

Сваке године, 31. маја, СЗО и партнери обележавају Светски дан против дуванског дима (ВНТД), истичући здравље и додатне ризике повезане са употребом дувана, те заговарају ефикасну политику смањења потрошње дувана.
Тема за Светски дан без дуванског дима 2017. године је "Дуван – претња развоју."

О кампањи

Кампања ће показати претње које дуванска индустрија представља за одрживи развој свих земаља, укључујући здравље и економско благостање својих грађана.Те ће предложити мере које влада и јавност треба да предузму како би промовисали здравље и развој , суочивши се са глобалном дуванском кризом.

Циљеви кампање Светског дана дувана 2017

* Нагласити везе између употребе дуванских производа, контроли дувана и одрживог развоја.

* Подстакне земље да укључе контролу дувана у своје националне одговоре до 2030. Програм одрживог развоја.

* Подршка земљама чланицама и цивилном друштву у борби против уплитања дуванске индустрије у политичке процесе,што заузврат доводи до снажније националне акције контроле дувана.

* Подстицати шире учествовање јавности и партнера у националним, регионалним и глобалним напорима за развој и имплементацију развојне стратегије и планова и постизање циљева који одређују приоритет деловања на контролу дувана.

* Показати како појединци могу допринети стварању одрживог света без дувана,било да се обавезују да никада не узимају дуванске производе или одустају од навике,наглашавајући здравље и додатне ризике повезане са употребом дувана, заговарајући ефикасну политику смањења дувана.

Контрола дувана подржава здравље и развој

СЗО позива земље на приоритет и убрзање напора у контроли дувана као део својих одговора на 2030. Агенда одрживог развоја. Све земље имају користи од успешног контролисања епидемије дувана, пре свега штитећи своје грађане од штетних последица употребе дувана и смањивањем економског данка на нивоу националне економије. Циљ програма одрживог развоја и њених 17 глобалних циљева, јесте осигурати да "нико није остављен".
Контрола дувана је садржана у Агенди одрживог развоја. Сматра се једним од најефикаснијих начина да помогне постизању циља СДГ-а 3.4 за једну трећину смањења глобално, до 2030, преране смрти од незаразних болести, укључујући кардиоваскуларне болести, рак и хроничне опструктивне плућне болести. Јачање примене Оквирне конвенције СЗО за дуван у свим земљама је додатни циљ који влада мора да испуни у развоју националних одговора о одрживом развоју.

Контрола дувана помаже у постизању других глобалних циљева

Поред спашавања живота и смањења неједнакости у здрављу, свеобухватна контрола дувана садржи негативан утицај дувана на животну средину, производњу, промет и потрошњу дувана. Контрола дувана може прекинути циклус сиромаштва, допринети окончању глади, промовисати одрживу пољопривреду и економски раст, и борбу против климатских промена. Повећање пореза на дуванске производе може се користити за финансирање универзалне здравствене заштите и друге развојне програме владе.
Није само влада та која може да појача напоре за контролу дувана: људи могу да допринесу на индивидуалном нивоу како би створили одрживи свет без дувана. Људи могу да се обавежу да никада не узимају дуванске производе. Они који користите дуван може да одустану од те навике, или траже помоћ у томе,тиме ће заштитити своје здравље, као и људи који су изложени пасивном пушењу, укључујући децу, друге чланове породице и пријатеље. Новац који се не троши на дуван може заузврат да користи и за друге битне намене, укључујући куповину здраве хране, здравство и образовање.

Чињенице о дувану, контроли дувана и развојним циљевима

Више од 7 милиона смртних случајева од употребе дувана сваке године, је цифра која се предвиђа да ће порасти на више од 8 милиона годишње до 2030. године, без интезивирања акције. Употреба дувана је претња свакој особи, без обзира на пол, године старости, расу, културну или образовну позадину. То доноси патњу, болест и смрт, осиромашења породице и националне економије. Употреба дувана кошта националну економију енормно кроз повећање трошкова здравствене заштите и смањеном продуктивношћу. То погоршава здравствене неједнакости и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на суштину, као што су храна, образовање и здравствену заштиту. Око 80% од превремене смрти од дувана јавља се у земљама са ниским или средње развијеним дохотком, које су суочене са повећаним изазовима у остваривању својих развојних циљева.

Узгој дувана захтева велике количине пестицида и ђубрива, који могу бити токсични и загађују воде. Сваке године,за узгој дувана користи се 4,3 милиона хектара земљишта, што доводи до глобалне дефорестације између 2% и 4%. Дуванска производња такође производи преко 2 милиона тона чврстог отпада.

Оквирна конвенција Светске здравствене организације за контролу дувана (СЗО ФЦТЦ ) води глобалну борбу против епидемије дувана. СЗО ФЦТЦ је међународни уговор са 180 странака (179 земаља и Европска унија). Данас, више од половине земаља у свету, што представља скоро 40% светске популације (2,8 милијарде људи), су спровеле најмање једну од најисплативијих мера СЗО ФЦТЦ-а на највиши ниво. Све већи број земаља ствара заштитни зид како би се избегло уплитање дуванске индустрије у владину политику контроле дувана.

Кроз повећање пореза на цигарете широм света, за 1 УС $ , за развој би се могло повећати додатних 190 УС $ милијарди .Високи порези за дуван доприносе стварању прихода за владе, смањују потражњу за дуваном, и нуде важан прилив прихода за финансирање развојних активности.

Текст припремила др Слађана Ковачевић