1 2 3 4 5

ВестиСВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ

15. октобар, Међународни дан чистих руку се традиционално обележава у целом свету. Први пут је почео да се обележава 15. октобра 2008. године. Кључни циљ Светског дана чистих руку је развој културе прања руку становништва како на локалном, тако и на глобалном нивоу.

Истраживања су показала да је прање руку сапуном једна од најефикаснијих мера спречавања болести праћених проливом и упалом плућа, а управо су те болести најодговорније за умирање деце до годину дана.
Руке су део тела који је најизложенији микроорганизмима. Стручњаци упозоравају да прљаве и клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника разних болести као што су: заразна жутица, дечија парализа, вирусни проливи, трбушни тифус, дизентерија, амебна дизентерија, ентеробијаза.

Пре прања руку неопходно је да се скине накит са руку и сат.
Саветује се да руке треба прати не само пре јела и када су видно запрљане, већ и после коришћења тоалета, после додиривања уста, носа, очију, након контакта са болесном особом, али и приликом свакодневних активности у домаћинству.

Хигијена руку подразумева коришћење течног сапуна и топле воде, а ако се користи чврст сапун треба га после коришћења испрати под млазом воде и чувати га да буде сув. Хигијенска дезинфекција руку по препоруци Светске здравствене организације се обавља средством на бази етил алкохола или изопропанола.
Након испирања, руке треба осушити чистим пешкиром или папирним убрусом. Никада не користити исти убрус за лице и руке, односно друге делове тела.

Процењено је да прање руку смањује ризик, од 42% до 47%, од настанка болести које су последица неадекватне личне хигијене.

Текст на основу извора уредио др Никола Фемић,
Епидемиолошка служба, Општа болница Панчево.

Извори:
www.stetoskop info.
Институт за јавно здравље Војводине.