1 2 3 4 5

ВестиСВЕТСКИ ДАН ИГРЕ – 29. април 2017.

Светски дан игре обележава се 29. априла сваке године. Установио га је Међународни савет за игру (ЦИД) 1982. године, од када се прославља широм света. За датум је изабран дан рођења реформатора игре Жана Жоржа Невера. Сваког 29. априла широм света одржавају се бројне манифестације посвећене игри и читава међународна и национална посланица истакнутих уметника из области игре. Циљ дана игре је повећање свести у јавности о важности плеса, као и позив владама широм света да омогуће одговарајуће место плесу у систему образовања.

Посланица која се упућује поводом Светског дана игре има за циљ да подсети на универзалност ове уметности, која превазилази све политичке, културолошке и етничке баријере, спајајући људе широм света заједничким језиком игре.

У Србији постоје три Секције светске организације ЦИД- у Београду, Новом Саду и Нишу.

Ове године Међународни савет за игру ће удружити снаге са Светским програмом за храну. Светки програм за храну је огранак агенције Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), који прикупља и дистрибуира храну и друге потрепштине за популације које пате од природних катастрофа и глади. Њихов заједнички пројекат промовисаће здраву исхрану кроз плес и образовање. Школе које ће учествовати у прослави Дана игре направиће кратке програме плеса како би децу упознале са значајем безбедности хране и усвајања здравих животних стилова. Заједничке активности биће организоване и 16. октобра поводом Светског дана хране. Жеља организатора је искорењивање глади у свету.

Здравље и плес

Плес је пријатна физичка активност која промовише здравље и која данас представља део животног стила људи широм света. Игра је уметност која је произашла из многобројних култура и одувек је била део ритуала и прослава. Њена заштитиница у грчкој митологији је била муза Терпсихора чије име значи „она која воли да игра“. Овај вид физичке активности може бити алтернатива вежбању за људе који не могу бити активни на други начин. Плес није само значајан за физичко здравље, већ доприноси и менталном здрављу и подржава социјалну комуникацију.

Плес има широк спектар позитивних ефеката на наше физичко и ментално здравље, као што су:

-побољшање функције срца и плућа,

-повећање мишићне снаге, издржљивости и кондиције,

-плес помаже у контроли телесне масе,

-јача кости и смањује ризик од остеопорозе,

-побољшава координацију и флексибилност,

-повећава физичко самопоуздање,

-побољшава менталне функције, опште психичко благостање и друштвене вештине,

-повећава самопоштовање и редукује стрес.

Током плеса мозак стимулишу не само музика, већ и плесни покрети. Позитиван ефект игре на наш мозак укључује побољшање памћења и јачање неуронских веза.

Запамтите:

-Плес је пријатан начин да будете физички активни и останете у доброј форми.

-Плес може побољшати Ваше физичко и ментално здравље.

-Плес је одличан начин да упознате нове пријатеље.

-Плес је физичка активност пре које би требало да консултујете Вашег изабраног лекара уколико болујете од неке болести, имате прекомерну телесну тежину, имате преко 40. година или нисте у форми.

ИЗВОР: www.izjzv.org.rs