1 2 3 4 5

Вести17. новембар - Светски дан превремено рођених беба

Светски дан превременог рођења прилика је да се скрене пажња на тешки терет смрти и инвалидитета и бол и патњу које превремено рођење узрокује. То је такође прилика за разговор о решењима. Мноштво догађаја организованих широм света на Светски дан превремености и даље остаје срце овог напора. Сваке године све већи број земаља поштује Светски дан превремености тако што организује националне и локалне догађаје, укључујући јавне уметничке инсталације, парламентарна саслушања, састанке здравствених радника и маршеве.

Тема светског дана превременог рођења 2019. године: „Рођени сувише брзо: пружање праве његе, у право време, на правом месту“

Сваке године 15 милиона беба се роди прерано - више од једне од десет беба широм света. Светски дан превременог рођења кључни је тренутак за усмеравање глобалне пажње на водећи узрок смрти деце млађе од 5 година: компликације превременог рођења, које годишње чине готово милион смртних случајева (УНИЦЕФ). Без већег притиска за смањење ових смртних случајева, нећемо постићи глобални циљ који је одобрило 193 земље да се зауставе све смртне случајеве новорођенчади и деце до 2030. године.

Делите своје искуство и планове о Светском дану превремености, преузимајте ресурсе на друштвеним медијима и делите везе на друштвеним медијима унутар својих мрежа.
Иницијативе Свјетског дана превременог рођења имају за циљ повећати свест, и ангажман широм света о питањима превременог рођења, здравља и преживљавања новорођенчади. То се може постићи вашим учешћем на различите начине, као што су организовање активности или догађаја и дељење порука у вашим друштвеним мрежама.

Данас можете обележити овај дан и дати подршку Светском дану превременог рођења 2019. године носећи љубичасту боју, осветљавајући вашу кућу или канцеларију у љубичасто, запалите љубичасту свећу у прозору или смислите своје начине да свет претворите у љубичасто подржавајући свест о превремености. Поделите на друштвеним мрежама са #worldprematurityday.

Текст према изворима уредила др Слађана Ковачевић специјалиста урологије, Општа болница Панчево

Извори:
https://www.healthynewbornnetwork.org/