1 2 3 4 5

Вести5. јун – Светски дан човекове околине

Светски дан заштите животне средине одржава се сваке године 5. јуна. Први пут је обележен 1972. године и представља главни алат помоћу којег Уједињене нације стимулишу подизање глобалне свести о значају заштите животне средине и позивају на ангажованост и предузимање конкретних мера. Са управљачким програмом Уједињених нација за заштиту животне средине (УНЕП) сваке године у акцији учествује преко 100 земаља света. Главне корпорације, владине и невладине организације, заједнице и познате личности из целог света усвојиле су бренд „Светски дан заштите животне средине“ како би се покренуле разне еколошке мере. На овај начин скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха и вода, уништавање шума, нестанак великог броја врста...

Заштита животне средине подразумева скуп различитих поступака и мера које спречавају угрожавање животне средине с циљем очувања биолошке равнотеже. Под заштитом животне средине се не подразумева само заштита живота и здравља људи већ и очување биљне вегетације и животињског света. Најбољи начин да се прослави Светски дан животне средине јесте садња све више и више стабала. Ако не можемо да посадимо више дрвећа, можемо да имамо и неке собне биљке како бисмо побољшали унутрашњи ваздух.

Ове године тема Светског дана заштите животне средине гласи „Славимо биодиверзитет“. Са милион врста пред изумирањем никада није било важније време да се фокусирамо на биодиверзитет. Колумбија ће бити домаћин Светског дана заштите животне средине за 2020. годину. Колумбија је на првом месту по разноликости врста птица и орхидеја, а на другом месту по биљкама, лептирима, слатководним рибама и водоземацима. Земља има неколико подручја високе биолошке разноликости у андским екосистемима, са значајном разноликошћу ендемских врста.

Текст на основу извора уредила др Тања Савичић, лекар Интерног одељења, Општа болница Панчево.

Извори:
https://www.worldenvironmentday.global/
https://www.unenvironment.org/news-and-stories/press-release/colombia-host-2020-world-environment-day-biodiversity