1 2 3 4 5

ВестиХОРДЕОЛУМ (Чмичак)

Хордеолум је гнојно запаљење жлезда очних капака.

Рубови капака имају предњу заобљену и задњу оштру ивицу. Ближе предњој ивици се налазе трепавице са измењеним знојним (Mollovim) и лојним (Zeissovim) жлездама. Ближе задњој ивици излазе изводни канали (Меибомових) жлезда које својим лојним секретом премазују рубове капака чиме онемогућавају да се сузе преливају из ока на кожу образа, а при затварању капка омогућавају да рубови капака приону један на други. У зависности од тога који део капка, тј. које жлезде су захваћене инфекцијомпостоје две врсте хордеолума. Спољашњи-хордеолум екстернум, захваћене су Мollove и Zeissove жлезде, а код хордеолума интернума захваћена је Meibomova жлезда. Подједнака је учесталост и код жена и код мушкараца. Болест започиње црвенилом и осећајем нелагодности у оку.

Клиничка слика се одликује запаљенским чворићем окруженим врло болним отоком, који поред места самог настанка може да захвати и цео капак. То је знак да се формирала шупљина испуњена гнојем. У центру отока види се промена у виду жућкасте тачкице, обично око корена трепавице. Код хордеолума интернума је оток обично јаче изражен. Гној се после неколико дана спонтано испразни и то код хордеолума екстернумакроз руб и кожу капака, односно фоликул трепавица, а кодхордеолума интернумакроз вежњачу - коњуктиву (слузокожу која спаја – везује капке са очном јабучицом). Оток брзо спласне и бол престане. Код исте особе хордеолум може да се понавља, тада се говори о хордеолози.

Етиопатогенеза је везана за стафилококну инфекцију, али има особа које су нарочито склоне овом обољењу, као нпр. дијабетичари, особе са појачаним лучењем лоја, са повишеним вредностима масноћа у крви, хроничним исцрпљујућим болестима, ослабљеним имунитетом…

Лечење се састоји у стављању топлих сувих облога. Ако је процес интензивнији, даје се антибиотска маст. Чупање захваћене трепавице скраћује болест јер се тако дренира место које кодхордеолума екстернума окружује корен длаке. Давање ињекција антибиотика и хируршко отварање хордеолума потребни су само изузетно. Најчешће пролази за седам дана и без икаквог лечења.Не оштећује унутрашње делове ока и не утиче на вид. До излечења хордеолума не препоручује се употреба контактних сочива и шминкање очију.

Текст уредила Биљана Савић ВМС, офтамолошко одељење ОБ Панчево

Литература: Офталмологија,Олга Литричин,Милан Благојевић,Добросав Цветковић, Београд 1997.