1 2 3 4 5

ВестиЦистоскопија

Под цистоскопским прегледом подразумева се увођење оптичког инструмента – цистоскопа у мокраћну бешику, преко спољашње мокраћне цеви. Циљ је сагледавање унутрашње анатомије и структуре мокраћне бешике, као и спољашње мокраћне цеви.

У циљу омогућавања извођења цистоскопије, основни предуслов представља стерилна уринокултура пацијента (да нису изоловане патогене бактерије при прегледу урина/уринокултура).

Цистоскопија представља рутинску дијагностичку процедуру, која се ради у условима дневне болнице, у трајању 5 до 15 минута уз адекватну припрему.

Цистоскопија се спроводи у дијагностичке, контролне и терапијске сврхе.

Ваш уролог може предложити цистоскопски преглед услед:

-Појаве крви у урину (макроскопска или микроскопска хематурија),

-Невољног пражњења мокраћне бешике/не контролисаног умокравања тј. инконтиненције,

-Болног и отежаног мокрења,

-Сумње на сужење спољашњег мокраћног канала или увећање простате код мушкараца.

Након цистоскопског прегледа, пацијент може да у првих неколико мокрења има замућену мокраћу са присуством мање количине сукрвице, или осећај печења и нелагодности при мокрењу.

Зато се, након сваке цистоскопије, саветује узимање веће количине течности као и уролошких чајева уз антибиотик прописан од стране ординирајућег лекара.

Да би се поставила оправдана индикација за цистоскопијом, неопходан је иницијални преглед уролога са лабораторијским анализама крви и урина, након чега следи одлука о евентуалном прегледу.

Др Оља Латас

Референце:

-Mayo Clinic http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cystoscopy/basics/definition/prc-20013535

-Urologenportal http://www.urologenportal.de/patienten/patienteninfo/patientenratgeber/harnblasenspiegelung.html