1 2 3 4 5

ВестиШта је чир на желуцу (ulcus ventriculi)?

Чир на желуцу представља оштећење слузокоже (унутрашњег слоја) желуца у смислу њеног истањења.
Слузокожа желуца представља баријеру од агресивне желудачне киселине и код чира та баријера нестаје, па су остали слојеви желудачног зида изложени дејству ове киселине.
Раније је чир на желуцу представљао веома озбиљну болест, али данас се са развојем дијагностике и терапије, укупан морбидитет и морталитет значајно смањио. Са друге стране, са порастом инфекције од "H. Pylori" која је најчешћи изазивач и са све стреснијим стилом живота и употребом лекова за смањење болова (нестеродини антиимфламаторни лекови – бруфен, аспирин), инциденца (број новооболелих) је веома висок.

Чир се може јавити на желуцу, дванаестопалачном цреву, што су најчешће локализације, али се може јавити на готово било ком месту пробавног система.
Недавно је установљено да је "H. Pylori" узрочник 80% чирева желуца и преко 90% оних на дванаестопалачном цреву. То је бактерија која може да опстане у киселој средини желуца и преноси се котактом са извором инфекције (љубљење и дељење посуђа). Поред овога, пушење, неправилна исхрана, стрес, употреба неких лекова и алкохол, доприносе појави и развоју чира.

Који су симптоми и знаци чира на желуцу?
Најчешћи симптоми чира на желуцу су:
- бол након узимања хране (описује се као туп бол испод левог ребарног лука)
- мучнина
- надутост трбуха
- горушица
- повећано стварање пљувачке (није тако честа појава)
- повраћање
- губитак апетита
- губитак телесне тежине
- крварење се јавља код сваког четвртог пацијента (може бити у виду крварења на уста – хематемеза и у виду црних столица као талог од кафе - мелена)

Како се поставља дијагноза чира на желуцу?
Анамнеза са клиничком сликом може да помогне у постављању дијагнозе чира на желуцу.

Златни стандард у постављању дијагнозе чира на желуцу је гастроскопија (снимање унутрашњости желуца посебном сеондом). Тако је могуће видети слузокожу желуца и величину и локализацију промена, а може се узети и исечак ткива (биопсија) за микроскопску анализу, што може да помогне да се установи да ли је у питању бенигна, или малигна промена.

Дијагноза "H. Pylori" је важна, јер лечење подразумева и елиминисање ове бактерије, а и разликује се уколико је она присутна. "H. Pylori" се открива из крви, даха, столице и ткива желуца.
Прегледом крви се откривају антитела на "H. Pylori" и овај тест није високо специфичан. Изисајни тест на "H. Pylori" најчешће се спроводи, јер је веома лак и није агресиван , а његова специфичност је око 90 % (не мора увек да покаже присуство бактерије).

Како се лечи чир на желуцу?
Веома је битно смањити киселост желудачног сока и то се постиже уз помоћ две врсте лекова. Блокатори Х2 рецептора (ранитидин, фамотидин) и инхибитори протонске пумпе (омепразол, пантопразол). Лекови који везују вишак желудачне киселине се могу користити како за лечење тако и за уиблажавање симптома (антациди- нпр. "Gelusil Lac"). "H. Pylori" се лечи антибиотицима и то комбинацијом, јер ова бактерија може да постане отпорна на само један лек (даје се најчешће амоксицилин и азитромицин са омепразолом који смањује киселост желудачног сока). У случају да бактерија опстаје на ову терапију, може се укључити још један антибиотик.

Лечење чира на желуцу мора да траје минимум 4 недеље, након чега се ради контролна ендоскопија и издисајни тест на "H. Pylori"
У случају појаве компликација у смислу перфорације желуца (пуцање) и крварења, лечење подразумева и хируршко затварање дефекта. Веома је битан и хигијенско-дијететски режим за то време (забрана пушења, уношења алкохола и правилна исхрана у исто време).

Извор: simptomi.rs