1 2 3 4 5

ВестиЧир на желуцу

Чир на желуцу или гастрични улкус је врло често обољење и представља оштећење слузокоже желуца.

Данас се сматра да је чир на желуцу обољење узроковано бактеријском инфекцијом, а понекад и дуготрајном применом нестероидних противупалних лекова (НСАИД), као што су ацетилсалицилна киселина, ибупрофен, диклофенак итд. Обољење најчешће узрокује бактерија Хеликобактер пилори. Недавно је установљено да је ова бактерија узрочник скоро свих пептичких улкуса и то 80% желучаних и преко 90% оних на дванаестопалачном цреву. Међутим, инфекција бактеријом Х. пилори не значи и сам улкус. То зависи од особина оболелог, врсте Х. пилори и још неких непознатих фактора.

Поуздано се не зна ни тачан пут преноса инфекције (храном, водом, директним контактом уста на уста као нпр. љубљењем, прљавим рукама). Х. пилори слаби заштитну моћ слузокоже што омогућава продор киселине кроз слој испод ње стварајући тако улкус. Х. пилори опстаје у желудачној киселини јер излучује ензиме који је неутралишу. Генетска предиспозиција је важна у настанку болести, а фактори ризика су пушење, унос алкохола и кофеина. Љути зачини или стрес нису његови узрочници као што се пре мислило, али могу потстакнути његов развој и погоршати симптоме.

Симптоми чира се најчешће карактеришу као упорни и тупи болови у желуцу који се јављају и нестају у размацима од неколико дана до неколико недеља. Такође, бол у желуцу се може осетити усред ноћи (на празан желудац), а смирује се узимањем хране, међутим, ако је пептички улкус присутан на зиду желуца, тегобе се након јела обично погоршавају.
За чир на зелуцу симптоми су и: Слабљење апетита, губитак телесне масе, подригивање, надутост, мучнина и повраћање. Чиреви на желуцу се знатно чешће јављају код мушкарца него код припадница лепшег пола и болест се најчешће јавља код особа које имају између 20 и 45 година живота.

Основне дијагностичке методе, ендоскопско и радиолошко испитивање локализују, утврђују величину и изглед самог улкуса. Док се хистолошке карактеристике проверавају циљаном биопсијом. У 95 одсто случајева комбинација горе поменутих метода открива и одређује да ли је у питању бенигно обољење или малигнитет – рак желуца. Уколико се открије бактерија Хелицобактер пилори, лечење чира се значајно разликује од терапије улкуса који су изазвали нестероидни антифламаторни лекови. Да би се утврила успешност терапије, тестира се дах пацијената – уреа издисајни тест.

Желудачни улкус изазван бактеријом Х. пyлори лечи се препаратима који уништавају узрочника, смањују киселост желуца и облажу желучану слузокожу заштитним слојем. Х. пилори се уништава антибиотицима, али с обзиром на киселу средину у којој бактерија живи треба утицати и на смањење лучења киселине. На тржишту се налазе две групе лекова за смањиване желучане киселости: Х2-антагонисти (фамотидин ранитидин, циметидин) и инхибитори протонске пумпе (омепразол, пантопразол, лансопразол). Терапија је комбинована антибиотицима, блокаторима лучења киселине и лековима који делују заштитно на слузокозу. Тренутно је најпоузданија тзв. трострука терапија с два антибиотика против Х. пилори у комбинацији с леком који блокира лучење киселине или с протективом (нпр. азитромицин + амоксицилин + омепразол). Тако се ублажују симптоми чира, елиминише његов узрочник и у више од 90% случајева спречава поновна појава болести (рецидив). Провера дејства лекова на Х. пyлори врши се ендоскопским прегледом или прегледом даха 4 недеље након спроведене терапије. Антациди се користе за уклањање симптома обољења и као помоћна терапија. Ако улкус није узрокован бактеријом Х. пyлори није потребно узимати антибиотике, већ је довољно узимати блокаторе лучења киселине. Компликације чира на желуцу могу бити крварење или перфорација када се обавезно се спроводе ендоскопија или хируршки захват.

Правилним лечењем смањује се могућност поновног јављања болести у готово 90% случајева. Важно је да болесник буде упоран и придржава се прописане терапије.

Не зна се поуздано на који начин се Х. пилори преноси, што отежава превенцију обољења. Истраживачи раде на вакцини против инфекције. Ако је улкус настао узимањем нестероидних антиинфламаторних лекова треба узимати лекове из ове групе врло опрезно или се саветовати с лекаром за адекватну замену.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извори:
https://www.srbijadanas.com/clanak/ignorisete-ih-ovo-su-prvi-simptomi-cira-na-zelucu-evo-i-ko-su-uzroci-06-02-2016
http://www.stetoskop.info/Cir-na-zelucu-Ulcus-gaster-590-c28-sickness.htm