1 2 3 4 5

ВестиЦеребрална парализа

Церебрална парализа се као термин односи на групу неуролошких поремећаја који се јављају у току трудноће или у раном детињству и трајно утичу на кретање тела и координацију мишића, држање и равнотежу. Термин церебрал се односи на мозак; парализа се односи на губитак или оштећење моторичке функције. Церебрална парализа утиче на моторну зону спољашњег слоја мозга (тзв. Церебрални кортекс), део мозга који усмерава кретање мишића.

У неким случајевима, церебрални моторни кортекс се није нормално развио током феталног раста. У другима, штета је резултат повреде мозга пре, за време или после рођења. У сваком случају, штета није поправљива и инвалидитет који се деси као резултат је трајан.
Деца са ЦП показују широк спектар симптома, укључујући:
- недостатак координације мишића при извођењу добровољних покрета (атаксија)
- укочени или затегнути мишићи и/или претерани рефлекси (спастичност)
- слабост у удовима - једној или обе руке и/или једној или обе ноге
- ходање на ножним прстима, згрчени ход, или "скраћени" ход
- варијације у тонусу мишића, или сувише круте или превише опуштене
- претерано балављење или потешкоће при гутању или говору
- трешење (тремор) или случајни невољни покрети

Неке од уобичајених метода лечења церебралне парализе су:
Физикална терапија и рехабилитација су само неке од ствари које се саветују свим особама које болују од церебралне парализе. Кад се установи да дете има церебралну парализу, физикална терапија не углавном нешто што је обавезно како би се ојачали дететови мишићи и како би научили да контролишу неке основне покрете и радње. Ортопедска помагала су врло корисна деци са церебралном парализом јер им могу побољшати покретљивост и функционалност удова, али и баланс. Најчешће виђамо особе са овом болешћу у колицима, али велик број људи се сасвим добро сналази и без њих. Медицинска помагала, попут штаки, штапова и специјалних ципела за шетање увелико помажу људима са церебралном парализом у свакодневном животу.Одређени лекови за опуштање мишића благотворно утичу на напете мишиће и опуштају их, смањујући нагле покрете и трзаје како би омогућили смиеније и прецизније покрете деци са церебралном парализом.
Хируршка операција је често неизбежна, уколико су симптоми јако изражени и тешки. Она се обавља како би се згрчени, спазмични мишићи опустили и развукли. Неки случајеви захтевају и потпуно одстрањивање нерава на одређеним деловима тела како би се исконролисали изражени спастични покрети, али та опција углавном остаје као последња, с обзиром да су њене последице неповратне.

Текст на основу извора уредила Александра Тодоровић медицинска сестра, одељење Неурологије, Општа болница Панчево.

Извор:
https://www.cerebralnaparaliza.com/sr/cerebralna-paraliza
https://www.vita34.co.rs/decija-cerebralna-paraliza-lecenje