1 2 3 4 5

ВестиЦеребрална анеуризма

Церебрална анеуризма је абнормално проширење крвног суда у мозгу. На бази мозга налази се сплет артерија од кога се даље рачвају артерије које прокрвљују мозак. На бази мозга налази се сплет артерија које чине такозвани Вилисов четвороугао и од ког се даље рачвају артерије које снабдевају мозак. Места на којима се артерије рачвају, најчешћа су места на којима се налазе анеуризме. Могу се јавити код свих, па тако и у деце, али се најчешће јављају у одраслих од 35 до 60 година, нешто чешће у жена.

Током времена, зид артерије постаје слабији на појединим местима и тада се због притиска крви артерија надува, попут балона и настаје проширење које може бити у облику вреће (тада се назива сакуларна анеуризма и представља најчешћи облик), или у облику вретена (фузиформна анеурзима) која је нешто ређа.
Како проширење расте, тако се „врећа“ шири и ствара се врат којим је везана за артерију. Када су анеуризме мале не представљају већу опасност, али како расту и постају веће, постоји опасност од пуцања (руптуре) и излива крви у подручје између мозга и мождане опне која га одваја од лобање, што се назива субарахноидно крварење.

Док не дође до пуцања или цурења, многи људи који имају анеуризму уопште нису свесни те чињенице. Према неким подацима, од шест до девет одсто становништва има анеуризму. Многе анеуризме не пукну, и много је оних који никада не сазнају за њено постојање у свом мозгу.
Чак иако МРИ или друга врста скенирања покаже анеуризму, лекари не препоручују лечење уколико она није већа од одређене величине или уколико особа нема у породичној историји пуцање анеуризме.

ШТА МОЖЕ УТИЦАТИ НА НАСТАНАК АНЕУРИЗМЕ НА МОЗГУ?
Постоји неколико фактора за које се сматра да могу временом убрзати настанак анеуризме: пушење, повреде главе, алкохол и неке дроге, али и орални контрацептиви, ако је неко у обитељи имао анеуризму (постоји наследна предиспозиција), неке генетске и наследне болести ( полицистични бубрези, Марфанов синдром, коарктација аорте, АВ малформације итд.).

Тешко да ће крв само штрцнути, то се може десити на неколико секунди, али обично се одмах направи мали чеп од тромбоцита. Неки пацијенти могу патити од веома малих цурења данима и недељама пре великог пуцања. Али чак и мале количине крви су веома иритантне за мозак. Исцурела крв повећава притисак унутар лобање. Такође, цурење или пуцања скрећу крв из оних области мозга и ткива које захтевају редовно снабдевање. И притисак и недовољна количина крви проузрокована пуцањем анеуризме могу брзо да доведу до несвести и смрти. 30 до 50 одсто особа које пате од анеуризме умре чим анеуризма пукне.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ АНЕУРИЗМЕ НА МОЗГУ?
Најчешћи симптом је најгора главобоља коју сте у животу имали. Људи кажу да им се чинило као да их је ударио гром.
Главобоља може бити праћена укоченим вратом, пецкањем лица и осетљивошћу на светлост. Неки људи такође кажу да су чули нешто као пуцањ или бум у моменту када су доживели пуцање. Напади, осећај слабости у удовима, замагљен или дупли вид, изузетан умор могу такође бити симптоми.
Али изненадна, болна главобоља је главно обележје пуцања анеуризме. Остали симптоми могу је пратити или уследити након ње.
Главобоља може бити лоцирана било где или посвуда, али је пацијенти обично описују као фокусирану иза очију

КАКО СЕ ПОСТАВЉА ДИЈАГНОЗА АНЕУРИЗМЕ НА МОЗГУ?
Постоји неколико метода снимања мозга које могу приказати, или наслутити постојање анеуризме у мозгу, али и крварење након руптуре.
Скенер мозга (компјутеризована томографија) може приказати крварење у субарахноидни простор, или у мозгу настало након руптуре анеуризме, али тек након три дана.
Магнетна резонанца мозга МРА (ангиографија): може приказати детаљније структуре мозга и крвне судове мозга.
Најпоузданија метода за приказ анеуризми је ангиографија. Катетером се уђе у артерију у подручју препоне, или руке, а затим се тај катетер угура до артерија на врату и убризга се контраст којим се испуне крвни судовим мозга. Поштоје реч о агресивној методи која са собом носи и одређене ризике, ради се у случајевима када за то постоје тачно одређене индикације.

ЛЕЧЕЊЕ
Било да је реч о руптури анеуризме или не, терапија је хируршка, у домену лекара специјалисте неурохирургије. У случајевима када се открије да особа има малу, несимптоматску анеуризму, у зависности од величине, места, раста анеуризме, и од узраста болесника зависи хоће ли се одмах приступити хирушком захвату, или ће се пацијент пратити.

Ако ви или вама блиска особа доживите овакве симптоме, потребно је да одмах позовете хитну помоћ. Постоји неколико различитих процедура које лекари могу да обаве како би ублажили притисак изазван пуцањем анеуризме, али то још увек не значи спас.
Мозак је осетљив орган. Чак и ако особа преживи и почне да се лечи, око трећина пацијената умре, а друга трећина остане са неком врстом трајног оштећења. Међутим, преостала трећина се враћа свом нормалном нивоу функционисања.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево.

Извори:
https://www.prevention.com/
https://www.penzin.rs/aneurizma-mozga-moze-li-se-uociti-pre-nego-sto-je-prekasno/
http://simptomi.rs/
http://www.panaceapoliklinika.com/aneurizma.php