1 2 3 4 5

ВестиЦентрализује се прикупљање крви

Новим Законом о трансфузијској медицини који се спроводи од 1. јануара ове године, под надзором Управе за биомедицину, предвиђено је одвајање овлашћених установа за прикупљање крви од осталих служби трансфузије које постају болничке банке крви. То значи да ће се банке крви бавити клиничком трансфузијом, то јест, планирањем, набавком и применом крви у лечењу пацијената, док ће прикупљање, обрада и тестирање ове драгоцене течности бити централизовано. Обављаће се у три овлашћене установе за прикупљање крви: Институту за трансфузију крви Републике Србије, Покрајинском заводу у Новом Саду, и у Заводу за трансфузију крви у Нишу.

Према поменутом закону и последњим званичним информацијама, Служба за трансфузију крви при Општој болници у Панчеву, од првог септембра више не би требало да прикупља крв од добровољних давалаца. Тај посао преузео би Покрајински завод за трансфузију.

Говорећи о овој теми, др Радмила Раилић Ристовска, шеф одсека базичне трансфузије, позвала се на информације добијене на састанцима, организованим под надзором Управе за биомедицину и тима који руководи реорганизацијом трансфузиолошке службе, на челу са директорком, докторком Весном Ракоњац.

Др Радмила Раилић Ристовска казала је да заједно са својим тимом очекује да се реорганизација неће негативно одразити на лечење пацијената који су зависни од трансфузије крви. Појаснила је да реорганизација подразумева само другачију прерасподелу послова, а с циљем рационалне потрошње свих материјалних добара која су неопходна у процесу прикупљања и обезбеђивања сигурне и безбедне крви за лечење пацијената.

„Такође, закон подразумева увођење нових технологија у процес вирусолошких и имунохематолошких тестирања обезбедио би још виши степен сигурности у раду и процесу обезбеђивања сигурне крви. Тренутно користимо Елиса тестове који јесу безбедни, али убудуће ће се радити ПЦР тестирања која су комплекснија и детаљнија. Дакле, са још већим степеном сигурности откривају вирусе у крви”, прецизирала је др Раилић.

Саопштила је како ће у наредном периоду бити уприличен састанак представника локалне самоуправе, Покрајинског завода за трансфузију, менаџмента болнице, као и градског и војвођанског Црвеног крста. Наиме, у случају да реорганизација не заживи онако како се очекује, градска власт би требало да помогне у проналажењу новог простора где би Покрајински завод узимао крв од добровољних давалаца. Партнер у прикупљању и мотивацији грађана, биће панчевачки Црвени крст. Према докторкиним речима, веома је важно да и убудуће, ова организација, даваоци и трансфузија остану јединствени, како би крви било довољно за лечење трансфузионо зависних пацијената.

Др Радмила Раилић Ристовска је нагласила да у цео процес треба да се укључе локалне самоуправе због тога што резерве крви представљају национални ресурс и тичу се безбедности свих грађана. Наводи и како су друштвена заједница и сваки појединац у њој у обавези да брину о томе има ли довољно крви или не.

Извор: 013 ИНФО, 09.07.2018.