1 2 3 4 5

Вести



Чајеви

Познато је како су чајеви претече лекова и да је Хипократ оставио записе о четристо лековитих биљака, као и о њиховој примени. Осим историјских чињеница, веровање у лековитост чаја потиче од његовог учинка на организам. Популарно се каже да су они чувари здравља и „ловци“ на слободне радикале.

Чајеви су нискокалорични напитци који имају бројна лековита својства и којих се сетимо, нажалост, тек када смо болесни. Редовно конзумирање истих, између осталог, може да послужи као добра превентива прехлади и прилика за хидратацију.

Подсетићемо на неке од најпознатијих чајева.

Камилица – Има аналгетско, анти-инфламаторно, антимикробно и антиспазматичко дејство. Делује умирујуће и често се користи као лек против несанице. Ублажава болове у желудцу, као и симптоме лоше пробаве: грчеве, надутост, дијареју, гастритис... Ублажава менструалне тегобе.

Нана – Представља спазмолитик, дијафоретик, локални антисептик и виростатик. Повољно делује на функцију јетре и жучне кесе и ублажава болове. Користи се и као седатив. Има умирујуће дејство и помаже код мигренозних болова. Смирује надражени желудац и олакшава менструалне проблеме. Може да помогне и код упале слузокоже усне дупље.

Шипак – У 100г сушеног шипка има око 1700мг витамина Ц, а садржи и витамине А, Д и Е као и воћне киселине. Ублажава и спречава инфекцију бешике, главобољу и вртоглавицу. Отклања умор и малаксалост. Користи се и за ублажавање тегоба код гастритиса, дијареје, антивитаминозе и дехидратације.

Жалфија – Регулише знојење, прекомерно смањује и недовољно повећава. Делује као антисептик и примењује се код упале крајника, десни, мокраћних канала, код желудачних тегоба. Неутралише вирус грипа и појачава функцију леукоцита.

Липа – Треба је примењивати повремено јер делује смирујуће код грчева, помаже код обољења бубрега, органа за дисање, нервних слабости, душевне преморености и стимулише рад срца.

Мајчина душица – Лековити састојци се налазе само у листу и цвету биљке. Чај се припрема у затвореном суду јер иста садржи лако испарљиве састојке и кувањем у отвореној посуди они лако испаре, па тако припремљен чај нема лековита својства. Употребљава се у лечењу бронхитиса, кашља, а има и јаку моћ дезинфекције. Служи и као средство за побољшање рада желудца. Користи се против дијареје, али и против цревних паразита / дечијих глиста.

Хајдучка трава – У народној медицини се користи за зарашћивање рана и ублажавање бола, па отуда потиче и сам назив биљке. У облику чаја се користи за побољшање апетита, као и за лечење свих стомачних тегоба, убрзава крвоток и јача органе за пробаву. Улази у састав горких чајева, чајева за чишћење, чаја за нормализацију метаболизма и чаја за умирење. Због присуства витамина Ц даје се код крварења и хемороида.

Босиљак – Ублажава главобољу, смирује и пије се против несанице. Примењује се код лечења упала (желудац, црева), код кашља, код болести мокраћних органа (бубрега, бешике).

Ува – Ублажава тегобе код упале мокраћних путева, олакшава излучивање мокраће и помаже у избацивању муља и песка.

Бели слез – Због велике количине изврсне слузи користи се против упале органа за дисање и ждрела, интерно или за испирање гуше и носа у облику мацерата. Као врло благо слузно средство даје се и против дијареје, за испирање полних органа, као облог на упаљеним местима. Слуз из белог слеза повољно делује код кашља, бронхитиса, као и код обољења пробавних и мокраћних органа, упале материце и упале дебелог црева.

Матичњак – Користи се против надимања, неуралгије, гађења, повраћања, дијареје, али служи и за побољшање апетита и јачање организма. Такође је користан за смиривање бола у желудцу, лечења главобоље и осећаја вртоглавице.

Кантарион – Поседује бројне лековите супстанце и делује вишеструко, а најзначајније улоге су антибактеријске и антипаразитарне. Смирује упалне процесе, отеклине код повреда (ударци, уганућа), хематоме, ублажава болове и спазме унутрашњих органа, чисти ране и штити организам од радиоактивности. Користан је код лечења запаљења дисајног, пробавног, мокраћног и репродуктивног система, главобоља и несанице.

Ртањски чај – Има јако антисептичко дејство, па се користи за лечење органа за дисање, варење и мокрење. Такође, помаже побољшању општег стања организма. Веома је ефикасан код дијабетеса јер гаси жеђ, а такође ублажава и болове у гастро-интерстиналном систему.

Хибискус – Истраживања су доказала да снижава крвни притисак и високе нивое холестерола. Због тога умањује и ризик од појаве срчаних обољења. Представља и благи диуретик. Такође, поседује бројне антиоксидансе.

Црни чај – Поседује низак ниво кофеина који повећава концентрацију. Има антиинфламаторно дејство и смирује дигестивни тракт. Користи се и за ублажавање дијареје. Побољшава циркулацију крви и регулише ниво холестерола.

Одаберите чај по свом укусу и конзумирајте га уз дружење са другим људима јер даје енергију, окрепљује, чисти организам, подиже имунитет, опушта и осигурава миран сан.

Омиљена шоља чаја + драга особа = СРЕЋА! Уживајте !!!

Текст припремило Одељење за медицинско снабдевање

Извори:

-www.farmaceuti.com

-www.topzdravlje.rs

-www.najzdravijahrana. com