1 2 3 4 5

ВестиБУЛИМИЈА

Сматра се да су притисци и сукоби унутар породице првобитни узрок булимије. Булимичар је обично особа која жели превише да постигне и тежи савршенству, а осећа да не може да задовољи очекивања својих родитеља. Њено самопоштовање је на ниском нивоу и пати од депресије. Можда је као дете била физички или сексуално злостављана; око половине свих оболелих од булимије има у прошлости искуство злостављања.

Клиничка слика
Булимија, попут анорексије, погађа углавном младе жене. Просечно доба у којој се знакови булимије први пут јављају је 18 година. Булимија се може јавити сама за себе или наизменично са анорексијом. У том наизменичном току - који се јавља отприлике у сваком петом случају - девојка неко време не жели да једе, припремајући се за преједање, могуће је да у фази неједења употребљава и средства за смањење апетита. Затим следе: конзумирање хране у претераним количинама, тајно конзумирање хране, преокупација мислима о храни, недостатак контроле у близини хране. Иако се преклапају, ова два поремећаја повезују се с различитим цртама личности: анорексичари су склони потискивању својих нагона, док оболели од булимије с друге стране удовољавају својим жудњама, пренагљујући, упадајући у невоље с дрогом, промискуитетним понашањем, крађом или неконтролисаним куповањем. Опште здравствено стање особе оболеле од булимије зависи од тога колико се често преједа и чисти. Таква особа може повраћати повремено (једном недељно) или јако често (више пута на дан). Телесне последице укључују промене на желуцу и панкреасу, проблеме са штитном жлездом, упалу једњака, затим проблеме са зубима и болест десни услед повраћања желудачне киселине. Честим повраћањем се троше вода и калијум из телесних течности што изазива поремећени ритам срца, грчење мишића, па чак и одузетост. У тежим случајевима, неки од ових телесних проблема могу довести до смрти. Још једна опасност је самоубилачка депресија.

Лечење
Булимија је права болест и особе оболеле од ње обично је не могу вољно контролисати без стручне помоћи. Опомене породице и пријатеља да престану са таквим понашањем у најбољем су случају бескорисне, а у најгорем имају управо супротан ефекат. Лекар би морао поставити дијагнозу булимије, ако постоје најмање две булимичне епизоде недељно у трајању од три месеца. Психолошко лечење булимије подразумева појединачну, породичну или групну психотерапију. Исто тако, често се прописују бихевиористичка или когнитивна терапија. Бихевиористичка терапија се усредсређује на мењање навика, сеансе се обично посвећују анализирању понашања и смишљању начина да се то промени, а између сеанси болесница поштује тачно одређена правила понашања. Когнитивна психотерапија - често комбнована са антидепресивима - првобитни је начин лечења, заједно са саветовањем о исхрани, терапија се такође усредсређује на уобичајено понашање, циљ је да истражи и супротстави се негативним мислима које се налазе у позадини деструктивних навика. Појединачна или групна психотерапија усмерава се на емоционална искуства и односе који су стварни узрок булимије.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.8.2022.