1 2 3 4 5

ВестиБудући очеви подршка у породилишту

Присуство оца на порођају је од изузетног значаја за породиљу, а будућим очевима помаже да се лакше укључе у негу детета по доласку кући. У Oпштој болници Панчево благи је пораст очева који се одлучују да присуствују рађању свог детета. Ова услуга је бесплатна, али су неопходне одређење припреме за будуће тате.

У панчевачком породилишту сваке године свет угледа близу 1 600 беба. Све маме имају могућност да похађају школу за породиље коју организује Дом здравља, док је сама припрема за порођај организована у Општој болници, у школици за породиље. Сасвим је уобичајено да све чешће током порођаја будућим мама буду подршка и њихови партнери, али и други пратиоци.

„Постоји можда неки тренд благог пораста. Процедура је крајње једноставна - долази код нас на одељење, узима образац за присуство. Треба да уради одређене анализе - брисеве. Што се тиче присуства супруга или партиоца, све је то ствар договора са будућом мајком. Ја из свог личног искуства могу да кажем да је то врло позитивно; без обзира што су бабице све време уз породиљу, присуство вама врло блиског је битно. Битно је и што имамо школицу у болници где оне могу да се упознају са простором, виде порођајне сале и тада им је лакше, јер када долазе на порођај, простор им је већ познат, лица су им позната” , каже др Михаило Новаков, спец. гинекологије и акушерства.

Очеви најчешће прсуствују порођају и то је посебан осећај да присуствујете доласку на свет свог детета, али има и оних који се уплаше.

„Дешава се, али ми обратимо пажњу на то, њихова ствар је да буду подршка будућој мајци. Немају они прилику много да виде, треба да буду уз супругу - то већина њих јако лепо подноси. Лепи су то тренуци када имају прилку да у истом тренутку присуствују рађању свог детета” , додаје др Михаило.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 07.02.2018.