1 2 3 4 5

ВестиБронходилататорни тест

Бронходилататорни тест се изводи када је потребно проценити протоке ваздуха кроз дисајне путеве пре и после давања лекова који шире бронхије.

Ова дијагностичка метода користи се за постављање различите дијагнозе бронхијалне астме и хроничне обструктивне болести плућа. Овим тестом се може прецизно утврдити реакција дисајних путева на дејство лекова. Сам метод је брз, једноставан и безболан. Не постоји посебна припрема за извођење теста осим тога да пацијент не узима алкохол 24 сата пре и не пуши пре самог тестирања.

Бронходилататорни тест се изводи понављањем две спирометрије у размаку од 15-20 минута. Након прве спирометрије пацијент инхалира Вентолин или Беродуал уз помоћ пумпице. Тестирање је ретко праћено компликацијама. Уколико током тестирања осетите вртоглавицу пријавите здравственом раднику. Након теста се враћате уобичајеним дневним активностима.

Ако постоји констрикција (грчење) мишића бронхија, Вентолин или Беродуал их опуштају, и то доводи до дилатације (ширења) бронхија. Резултате поновљеног теста упоређујемо са резултатима теста пре инхалације лека.

Ако постоји побољшање у налазу онда смо доказали да је лек деловао и опустио мускулатуру и тада је тест позитиван. Ако нема значајних промена, онда кажемо да пацијент не реагује на лек и да мускулатура није била у констрикцији.

Поремећаји који се могу открити су: последице пушења, астма, бронхитис, опструктивне сметње (на пример због алергије) и друго.

Текст уредила Гордана Костић, медицинска сестра-техничар, Општа болница Панчево

Извор:Интерне болести са негом, Јован Тодоровић