1 2 3 4 5

ВестиБОЛЕСТИ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ

Болести штитне жлезде су међу најчешћим обољењима данашњице. Процењује се да око 35% светске популације има неку врсту промена на штитној жлезди. Јавља се чешће у женској популацији.

Штитна жлезда (тироидна жлезда, штитаста жлезда, штитњача) се налази у предњем делу врата смештена на дисајном путу и лако је доступна прегледу. Постављење индикација за оперативно лечење или терапију се постиже УЗ прегледом врата, аспирационом биопсијом/ФНА/, лабораторијским претрагама и клиничким прегледом, понекад се допуњава ЦТ прегледом врата. Она је задужена за производњу хормона који регулишу метаболизам, тако да га поремећаји у њеном раду убрзавају или успоравају.

Операција штитне жлезде
Симптоми поремећаја могу бити разноврсни, некад и веома непријатни.
Разлози за операцију су у њеној повећаној фукцији која не реагује на примену терапије, компресивне тегобе при дисању, гутању, а понекад и губитком гласа или промуклости.
Базедовљева болест, токсични аденом, дифузно увећана штитњача. Појава нодуса код повећане штитњаче не искључује могућност постојања малигнитета.

Такође, при смањеној фукцији, која је обично праћена појавом чворова унутар жлезде, тзв. хладних нодуса, који су потенцијални малигнитет. Врло често је појава нодуса праћена аутоимуним болестима штитњаче - Хашимото тироидитис.

Сваку сумњу на карцином штитне жлезде је потребно веома озбиљно третирати. Многи случајеви карцинома тироидеје су трајно излечени операцијом када су се пацијенти јавили у раним стадијумима болести. Промене које су сумњиве су најчешће чвршће конзистенције и могу да се шире према лимфним чворовима, тако да хируршко лечење третира као штитњачу тако и лимфне чворове на врату.

Операција штитне жлезде траје од 45 минута до два сата и изводи се у општој анестезији уз минимални рез, уз обавезну еџ темпоре дијагностику. Пацијент остаје у болници један или два дана, нема скидања шавова. Постоперативна контрола ради презентације дефинититвног ПХ налаза је седам дана након операције. Компликације код операције штитне жлезде су веома ретке. Најчешће се ради о привременој промуклости. Прве две недеље након операције се препоручује уздржавање од физичке активности и напрезања.

Већина пацијената каже да су пар дана након операције престали сви неугодни симптоми које су до тада трпели. Пацијенти се враћају нормалном животу, без ограничења, а жене могу да се одлучују на рађање без бојазни по здравље плода.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 10.10.2022.