1 2 3 4 5

ВестиБол у доњем делу леђа

Четири од пет одраслих особа бар једном у животу има проблема са болом у доњем делу леђа. Бол у доњем делу леђа није специфична болест, него симптом који може бити узрокован разним акутним и хроничним процесима у леђима, а може бити и рефлекс процеса у трбушној шупљини и малој карлици када се бол из споменутих подручја рефлектује у доњи део леђа.

Може бити акутна појава, када болови трају до три месеца, и хронична када траје дуже. У већини случајева одмор и поштеда од физичке активности, као и лекови против болова довољни су да реше проблем за неколико недеља. Међутим, ако се након 72 сата сметње не почну повлачити, потребно је затражити помоћ лекара. Доњи део леђа чини осовину нашег тела и учествује у готово свим активностима. Повећана телесна маса, стално оптерећење и подизање тешких терета, стрес, истезање мишића и лигамената леђа могу бити узрочници болова. У једном броју случајева не налазе се сигурни узроци бола, упркос одговарајућим тестовима.

Специфични узроци бола у доњем делу леђа код којих се зна разлог су: дискус хернија (долази до мањег, или већег изласка плочице која је смештена између два пршљена и притиска на нерве), ишијас (оштар бол са задње стране ноге уз могуће трњење у нози, или стопалу, а може се јавити и слабост у нози, тако да се не може стати на прсте), спондилоза(последица је дегенеративних процеса на кичми и карактерише се окоштавањем), сужење спиналног канала (сужење простора око кичмене мождине и коренова кичмених нерава настало због коштаних израштаја), спондилолистеза (стање код ког један пршљен склизне према напред). Туп, или оштар бол у доњем делу леђа који се погоршава на покрете, а смирује у одређеним положајима је карактеристична појава. Може бити смештен само у подручју крста, или се ширити у једну, или обе ноге, напред, или позади. Када су симптоми благи и поправљају се на физичку поштеду и лекове против болова, није потребна специфична терапија, нити анализе. У случајевима када нема знакова побољшања након 72 сата, потребно је јавити се лекару који ће прегледом утврдити постоје ли оштећења која упућују на споменута стања.

Додатне анализе су рендген лумбосакралне кичме, ЕМНГ доњих екстремитета, скенер (компјутеризована томографија) и нуклеарна магнетна резонанца кичме. У блажим случајевима, довољно је само неколико дана мировати у кревету, а након тога постепено обављати свакодневне активности. Дуже лежање може узроковати слабији опоравак. Хладни, или топли облози на болна места могу помоћи. Физикална терапија ултразвуком, електричном стимулацијом, ласером итд препоручљива је након што се смире акутне тегобе. Узимање нестероидних антиреуматика као што су ибупрофен, диклофенак, кетопрофен, смањују упалу и болове. У тежим случајевима могу се дати и кортикостероиди. У случајевима хроничних болова примењују се и антидепресиви, опиоиди, акупунктура итд. Код специфичних узрочника и тежих случајева, потребно је оперативно лечење.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/14-neurologija-bolesti-nervnog-sistema/389-isijas-ishialgija-bol-u-ledjima-bolna-ledja-u-donjem-delu-usinuti-se-paraliza-slabost-misica-propadanje-gubitak-snage-amiotroficna-lateralna-skleroza-simptomi-medicina-zdravlje-lekar-trudnoca-bolesti-ishrana-dijeta-dijagnoza-uzrok-posledica-lecenje-terapi