1 2 3 4 5

ВестиБласт повреде бубне опне

Бласт повреде бубне опне настају услед дејства ударних таласа експлозије.

При експлозији настаје примарни позитивни талас- компресиона фаза и секундарни талас - аспирациона фаза. Оштећења ува под дејством бласта зависе од удаљености повређеног од центра експлозије (ближе центру-тежа повреда), од положаја ува у односу на ударни талас, као и од претходног стања оштећеног ува (присуство запаљенског процеса). Позитивни талас оштећује средње уво а негативни унутрашње.

Клиничку слику ових повреда карактерише бол у уву и то у тренутку дејства ударног таласа. Интензитет бола зависи од степена оштећења делова средњег ува. Наглувост је обично мешовитог типа. Болесник може да има шумове у уву и да осећа вртогла­вицу. Локалним прегледом се открива крварење у спољњем слушном каналу и присуство страног тела (секундарни пројектил), затим мања или већа перфорација на бубној опни а понекад и крварење из средњег ува.

Прва помоћ код ових повреда састоји се у стављању стерилне штрајфне у спољњи слушни канал повређеног ува и давању антибиотске терапије. Уколико се развије секундарна инфекција са запаљенским процесом у средњем уву, потребно је урадити хируршку интервенцију.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/15-otorinolaringologija-bolesti-uha-grla-i-nosa/2606-blast-povrede-bubne-opne