1 2 3 4 5

ВестиБиопсија - брже постављање дијагнозе

Увећани лимфни чворови на врату разлог су да пацијент потражи помоћ лекара. Некада увећане жлезде указују да се ради о безазленим болестима, али разлог њихове упале могу да буду и малигне болести. У циљу што бржег постављања дијагнозе на ОРЛ одељењу Опште болнице раде се биопсије. На жалост, број оваквих интервенција све је учесталији напомиње др Вељко Божић.

Увећане лимфне жлезеде на врату све су чешћи разлог због кога се пацијент, уплаши и потражи помоћ лекара. Увећање лимфних жлезда на врату могу да укажу на обичну вирусну или бактеријску инфекцију, такође и кварни зуби могу да буду узрок увећаних лимфних чворова, такође могу да буду упозорење да се ради о малигним болестима. На ОРЛ Опште болнице повећан је број пацијената којима су увећане лимфне жлезде па им се раде бипсије како би се поставила тачна дијагноза.

„Сада у последње време имамо више таквих случајева где смо приморани да извадимо лимфну жлезду да је пошаљемо на патохистолошку верификацију и да се потрди сумња или дијагноза те болести. Имамо доста тих захтева од стране хематолога, код неких нејасних стања где су увећане лимфне жлезде. А некако врат је најприступачнији и пацијенти то најпре испрате јер се свако јутро гледају на огледало и то је нешто у порасту. Мислим да вируси и алергије имају значај и допринос томе”, рекао је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења Опште болнице.

Сваком пацијенту да би се поставила дијагноза прво се раде основне лабораторијске анализе које су најчешће први показатељ да нешто није у реду у организму. Важно је, напомиње доктор Божић, да ослушкујемо своје тело да пратимо промене и јавимо се свом изабраном лекару који касније упућује пацијента код других лекара специјалиста.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ Панчево 02.05.2017.