1 2 3 4 5

ВестиБенигни тумори плућа

Бенигни тумори плућа су ретки - чине највише 1 до 2% свих тумора плућа. Неки од њих, иако изгледају хистолошки бенигни, потенцијално су малигни тумори.

Већина се јавља на периферији плућа, често без симптома, и откривају се случајно. Када су локализовани у бронху, дају симптоме опструкције бронха, пнеумонит, апсцес плућа, бронхиектазије и ателектазу.
Дешава се да се бенинги тумор у великим дисајним путевима месецима лечи као бронхијална астма, пре него што се дијагностикује бронхоскопијом.

Hamartom - Потиче из ембрионалних заостатака и обично се јавља на периферији плућа као округла сенка величине до 4 цм. У око 10% случајева локализација је у бронху. До отварања грудног коша тешко се може разликовати од карцинома плућа. Терапија избора је операција.

Leiomyoma - Тумор израста из глатких мишића периферије плућа, зидова трахеје, као солитарни тумор, сличних клиничких карактеристика као и остали бенигни тумори плућа. Може се јавити и у облику мултипне фибролеиомиоматозе плућа, која представља посебан клинички ентитет праћен знатним оштећењем дисајне функције и рецидивима пнеумоторакса. Најчешће се вида у жена, удружен са миомима утеруса, тако да има мишљења да се ради о хормоншки зависним појавама.

Fibroma - Локализован бенигни тумор који расте из ткива периферије плућа, плеуре и зида великих бронха.

Hondroma - Редак тумор, састављен од хрскавице покривене епителом. И овде, као и код осталих бенигних тумора плућа, радиографски и клинички налаз зависи од присуства их одсуства опструкције ваздушних путева.

Lipoma - Тумор води порекло од масног ткива паренхима плућа, трахеобронхијалног стабла и плеуре. У око 80% случајева је локализован у бронху.

Извор: simptomi.rs
26.2.2021