1 2 3 4 5

ВестиБазоцелуларни карцином

Базоцелуларни карцином је врста карцинома коже који се развија у базалним ћелијама из које се производе нове ћелије коже, док старе одумиру.

Базоцелуларни карцином се често појављује као готово прозирна промена на кожи, иако може имати другачије форме. Најчешће се јавља у регијама коже које су у највећој мери изложене сунцу (глава и врат).

Тренутни став у научној заједници је да већина базоцелуларних карцинома настаје путем дуготрајног излагања ултраљубичастом (UV) зрачењу присутном у сунчевој светлости.

• СИМПТОМИ:

Поред горе поменутих регија, базоцелуларни карцином се може јавити и на деловима екстремитета и трупа, као и у регијама које обично нису изложене сунцу, као што су гениталије или груди код жена.
Промена која се појављује на кожи обично има следеће карактеристике:
- Бисеркасто бела, промена у боји коже или ружичаста промена која је провидна. Често се кроз њу виде капилари. Најчешће се јавља на лицу, ушима или врату. Она може руптурирати, крварити, или се ширити даље.
- Браонкаста, црна или плавкаста промена, уз тамније мрље и уз издигнуту и прозирну границу.
- Равна црвенкаста промена која се љушти и перута и има издигунуту ивицу, најчешће на леђима или грудима.
- Бела промена попут ожиљка, без јасно дефинисане границе се најређе јавља.

• УЗРОЦИ:

Базоцелуларни карцином се јавља када се у једној од базалних ћелија коже јави мутација DNK.
Процес стварања нових ћелија коже је контролисан од стране ДНК у базалним ћелијама коже. Када дође до мутације ових DNK молекула. Мутација доводи до неконтролисаног умножавања и стварања нових ћелија, које би иначе у нормалним случајевима одумирале и бивале уклоњене, што на крају доводи до формирања карцинома.
Мутације у овим ДНК молекулима су најчешће изазване ефектом ултраљубичастог (UV) зрачења из сунчеве светлости.

• ФАКТОРИ РИЗИКА:

- Хронично излагање сунчевој светлости је најбитнији фактор ризика. Ризик од стварања ове врсте карцинома се повећава при превеликом излагању сунчевој светлости, или излагању вештачким изворима светлости, као што су соларијуми.

- Радијациона терапија
Терапија код лечења псоријазе, акни или других кожних болести може довести до развоја ове врсте карцинома на местима претходног лечења на кожи.

- Бледа кожа
Људи који имају бледу пребојеност коже, риђу или плаву светлу косу, плаве очи, као и пеге на кожи, могу имати већи ризик за развој ове врсте карцинома.

- Пол
Већу шансу за појаву овог карцинома имају мушкарци.

- Старост
После 50. године живота појава ове врсте карцинома је знатно чешћа.

- Позитивна лична породична анмнеза
Ако сте ви, или ако је из ваше блиске фамилије претходно у животу боловао од базоцелуларног карцинома, шанса за развој је већа.

- Имуносупресивни лекови
Ако користите ове лекове због одређених аутоимуних стања и болести, или након трансплантације неког органа, шанса за појаву је већа.

- Арсен
Изложеност арсену, токсичном металу који је присутан у окружењу, повећава шансу за појаву. Посебно су изложени радници у рафинеријама, фармери, људи који конзумирају контаминирану воду и храну.

- Наследни синдроми
Одређени наследни синдроми могу повећати предиспозицију ка овој врсти карцинома коже (Xeroderma pigmentosum).

• КОМПЛИКАЦИЈЕ:

Најчешће компликације базоцелуларног карцинома су:
Ризик поновног јављања (чак и после успешног лечења)
Pовећан ризик за развој других карцинома коже (сквамоцелуларни карцином),
Kарциноми који се шире дубље од коже (инвазивни облици).

• ПРЕВЕНЦИЈА:

Потребно је избегавати излазак на сунце у периоду дана када је оно најјаче (између 10 сати ујутру и 4 сата поподне). Током свих периода године би требало користити крему за заштиту од сунца која је јачине фактора SPF минимум 15. Крему користити правилно и слојевито је нанети на све регије коже које су изложене сунцу и понављати мазање на свака два сата (чешће ако пливате или се знојите). Такође је потребно и носити одговарајућу одећу која вам пружа адекватну заштиту од сунца. Препоручује се и избегавање соларијума који за кратко време могу изложити кожу високој дози штетног зрачења.
Добро је познавати сопствену кожу, знати које промене на вашој кожи су присутне од рођења, а које су промене новонастале – за помоћ користити огледало, и посебно обратити пажњу на споменуте регије које су у највећој мери изложене сунцу.
Ако сте већ боловали од базоцелуларног или неке друге врсте карцинома коже, потребно је редовно посећивати специјалисту дерматовенерологије ради редовних контролних прегледа.

• КАДА СЕ ЈАВИТИ ЛЕКАРУ:

Када приметите нову промену на кожи која изразито добија на величини, мења боју, крвари, шири се, и слично.

Текст на основу извора уредио др Божидар Белановић

Извор:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20354187