1 2 3 4 5

ВестиСмернице за скрининг, дијагностику и интервенције код деце са поремећајем из спектра аутизма

Публикација Смернице за скрининг, дијагностику и интервенције код деце са поремећајем из спектра аутизма је настала у оквиру програма сарадње Министарства здравља Републике Србије и УНИЦЕФ-а. Аутори су чланови мултисекторске Радне групе за унапређење рада са децом и породицама деце са поремећајем из спектра аутизма.

Смернице су превасходно намењене стручњацима који раде у здравственом систему са децом предшколског и школског узраста и прате развој детета од најранијег узраста (педијатрима, патронажним сестрама, члановима тимова развојних саветовалишта, стручњацима из области дечје и адолесцентне психијатрије, дечје неурологије). Смернице садрже и бројне информације које су корисне стручњацима из сектора образовања и социјалне заштите, као и организацијама цивилног друштва опредељених за помоћ деци са поремећајима из спектра аутизма (ПСА) и њиховим породицама, као и свим родитељима који имају децу са ПСА.

Електронску верзију Смерница за скрининг, дијагностику и интервенције код деце са поремећајем из спектра аутизма можете преузети ОВДЕ

У организацији Министарства здравља, Републичке стручне комисије за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе, уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – ДИЛС” Министраства здравља, представљено је 14 нових националних водича добре клиничке праксе, израђених током 2013. године. Ове године израђени су нови национални водичи за дијагностиковање и лечење следећих обољења и стања: Алцхајмерова болест, мултипла склероза, схизофренија, несаница, хронични бол малигне етиологије, хронична опструктивна болест плућа, сепса, карцином оваријума, реуматоидни артритис, гихт, прехоспитална ургентна стања, алкохолизам, тиреоидни нодуси и карциноми штитасте жлезде, безбедан абортус.

Водичи добре клиничке праксе су систематски развијани докази који треба да помогну пружаоцима и корисницима здравствених услуга у доношењу најбоље могуће одлуке за третирање одређених клиничких стања. Водичи су намењени пре свега лекарима, као помоћ у раду, али истовремено водич је транспарентан и доступан пацијенту који више није пасиван посматрач у процесу здравствене заштите, већ добро информисан и активан учесник у сопственом лечењу.

Значајне функције водича:
• Одржавају и подржавају филозофију и читав покрет медицине односно здравствене заштите засноване на доказима
• Омогућавају да се држи корак са брзим научним развојем и обезбеђују сусрете науке и праксе, односно ефикасности и ефективности
• Помажу у доношењу одлуке
• Смањују варијације у пракси
• Служе као инструмент начињен од стране професионалаца за професионалце, а који помаже да се редукује неизвесност у медицинској пракси

Водичи добре клиничке праксе доступни су на Интернет презентацијама Министарства здравља Републике Србије (www.zdravlje.gov.rs ) и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” (www.batut.org.rs )

Израда и имплементација водича добре клиничке праксе представља једну од многобројних иницијатива које Министарство здравља предузима у погледу сталног унапређења квалитета здравствене заштите и безбедности пацијента.

Преузето са сајта (www.batut.org.rs )