1 2 3 4 5

ВестиПрикупљање крви преузима Покрајински завод за трансфузију

Применом Закона о трансфузијској медицини, Служба за трансфузију крви при Општој болници у Панчеву, од првог септембра више неће прикупљати крв од добровољних давалаца. Тај посао преузима Покрајински завод за трансфузију, који ће сарађивати са Црвеним крстом. То значи да ће се банке крви бавити клиничком трансфузијом, то јест, планирањем, набавком и применом крви у лечењу пацијената, док ће прикупљање, обрада и тестирање ове драгоцене течности бити централизовано. Убудуће ће сваке среде у исто време, грађани моћи да дају ову драгоцену течност у просторијама Црвеног крста у Панчеву, у периоду од 09 до 12 сати.

Према речима др Овуке, не постоји бојазан да ће пацијенти којима је у хитним случајевима неопходна трансфузија, остати без крви. Он је додао и како је добро то што панчевачка болница сарађује са београдским здравственим установама, које физички нису много удаљене.

Како не би дошло до мањка ове драгоцене течности и како пацијенти и добровољни даваоци не би осетили промене које доноси овај закон, апеловали на све грађане који су у могућности да се одазивају организованим акцијама.

Др Радмила Раилић Ристовска, казала је да све банке крви морају да имају одређени, минимални број јединица крви.

У случају да се предвиди недостатак, из Новог Сада ће бити транспортоване додатне јединице крви.

Петог септембра, у просторијама Црвеног крста у Панчеву, у периоду од 09 до 12 сати, биће организована прва акција давања крви.

Такође, осим у овлашћеним центрима, у сарадњи са Црвеним крстом, крв ће се и даље прикупљати у школама, на факултетима, у компанијама, државним институцијама.

Извор: 013 инфо, 29.08.2018.