1 2 3 4 5

ВестиHelicobacter Pilory

Хеликобакер је грам негтивна батерија, која се нормално налази у слузокожи желуца. Tо је бактерија спиралног облика, преноси се феко-оралним путем. У популацији се може изоловати код преко 50% становништва. Kонтакт са хеликобактеријом обично настаје у раном детињству. Поред бронјих ензима које ова бактерија продукује један од најважнијих је вакуолизирајући цитотоксин који изазива изумиранје епителних ћелија желуца, што је један од најчешћих разлога за настанак пептичког улкуса.

Симптоми

Већина људи нема никакаве симптоме али поједини развијају следеће симптоме:

-Бол у стомаку, праћен осећајем печења

-Бол у стомаку је јачи пре јела, смањује се после јела

-Мучнина

-Губитак апетита

-Подригивање

-Губитак у тежини

Компликације

Чир. Хеликобатерија може да оштети слузницу желуца и танког црева, што као последицу има стваранје чира желуца или дванаестопалачног црева. Око 10 % оболелих развија чир.

Запаљење желуца. Хеликобактерија може да оштети слузницу желуца и проузрокује запаљење.

Карцином желуца. Инфекција хеликобакером представља ризик за настанак карцинома желуца.

Дијагноза

-Серолошке анализе. Односе се на одређивнање IgM, IgA, IgG антитела у крви. Антитела остајупозитивна 3 године после успешног леченја хеликобакера, те се не користе се за утврђиванје успешности терапије и корсите се када друге методе нису доступне.

-Уреаза издисајни тест. Током овог прегледа пацијент уноси уреу са обележеним угљениковим атомом, након што доспе у желудац уреу разграђује уреаза из хеликобактера ослобађа се угљен диоксид са обележеним углениковим атомом, пошто се угленд-диоксид избацује путем плућа могуће је детектовати његово присуство у изданутом ваздуху.

-Преглед столице. Користи се за постављање дијагнозе и потврду успешног лечења. Током овог теста се из столице изолује антиген хеликобактера.

-Ендоскопија. Приликом ендоксопског прегледа желуца (гастроскопија) узимају се узорци за анализу, које се шаљу на патохистологију где се посебним бојењима потврђује инфекција.

Лечење

Третман Хеликобакера обично почиње са два антибиотика због превенције стваранја резистенције на неки од примењених антибиотика и неким од инхибитора протонске пумпе, као што су омепразол, ласнопразол, есомепразол, пантопразол. Такође током лечења Хеликобактера уводе се и пробиотици.

Леченја антибиотицина траје од 7-14 дана, након чега се применјују инхбитори протонске пумпе током 3-4 недеље, након чега се може поновити преглед столице на Хеликобактер. Уколико инфекција перзистира тада се примењује лечење тројном антибиотском терапијом.

Теск уредио др Бојан Стоименов

Извори:

mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/diagnosis-treatment/ en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori