1 2 3 4 5

ВестиПЕРИОД БАБИЊА

Период бабиња назива се још и пуерперијум. Започиње после рађања постељице и траје 6-8 недеља. Током овог периода дешавају се промене на органима и системима органа који се враћају у свој првобитни положај у функцију.

Материца (утерус) - снажним контракцијама миометријума смањује се величина. Након првих 24 часа по рађању постељице утерус одговара 20. недељи трудноће, и тежина му је око 1000г. Након 48 часа одговара 14. недељи трудноће, после 7 дана тежина му је око 500г, крајем 2. недеље 300г, а крајем 3. тежи око 100г. Дешавају се значајне промене и на ендометријуму. После одвајања постељице настају 2 слоја - површни (десквамира са лохијама) и дубоки (садржи ендометријалне жлезде и представља основу новог ендометријума). Комплетна пролиферација се догађа у првих 16 дана и он је идентичан пролиферативној фази менструалног циклуса. Током првих недеља из материчне шупљине се одстрањује крвави садржај са некротичном децидуом (лохијама). У првој недељи лохије су крваве, у другој тамно жуте и у трећој безбојне.

Грлић (цервикс) - после рађања постељице мускулатура цервикса добија тонус и својим обликом почиње да подсећа на негравидно стање. За 2-3 дана у потпуности је формиран али још увек диалтиран за 2-3 цм.

Вагина и вулва - процеси регресије едема и репарације набора на вагини одвијају се током 3 недеље, а комплетна хистолошка слика за 6 недеља. Едем вулве и наглашена венска шара брзо се повлаче. Хируршки збринуте повреде и епизиотомија зарастају у првој недељи пуерперијума.

Менструални циклус - код већине жена које доје се успоставља после 17 или 18 недеља. Код жена које не доје раније (8.-10. недеље од порођаја), а уколико је лактација продужена касније.

Кардиоваскуларни систем - у прва 72 часа волумен се смањује за 20% највише због губитка крви током порођаја и услед повећане диурезе. Смањује се срчана фреквенца услед смањења ударног волумена. Враћање на прегравидни ниво траје неколико дана до неколико недеља.

Уринарни тракт - смањују се гломеруларна филтрација и проток крви кроз бубрег. Дилатација пијелокаликсног система на прегравидни ниво траје месецима.

Јетра - смањење синтезе протеина на нормалан ниво током прве 3 недеље, ниво масних киселина, холестерола триглицерида и липопротеина смањују се значајно у 24 часа после порођаја, а негравидне вредности постижу се после 10 дана.

Гастроинтестинални тракт - смањење мотилитета перзистира одређени временски период. Отежана је пасажа црева као и пражњење, може се дати неки лаксатив.

Предњи трбушни зид - у почетку је млохав и опуштен а јачањем мишића предњег трбушног зида враћа се облик и тонус. Током пуерперијума кожа ће постајати еластична, а на њој могу перзистирати стрије.

Текст на основу извора уредио др Бојан Кукић, одељење Гинекологије и акушерства ОБ Панчево

Извори:

Гинекологија и акушерство, Уџбеник за студенте медицине, Медицински факултет Универзитета у Београду, 2011.