1 2 3 4 5

Вести5. мај – Међународни дан бабица

Међународни дан бабица обележава се широм света од 1992. године са циљем да се ова професија промовише. Занимање бабица један је од најлепших, најодговорнијих и најхуманијих позива, а свој празник, 5. мај, већина њих проводи радно. Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора, и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости. Посао бабице је изузетно тежак, али и леп, јер је за његово обављање потребно много љубави и стрпљења. Због тога се на Међународни дан бабица скреће пажња на њихов значај у функцији бољег здравља и ојачавању структуре породице и заједнице.

Програми који се спроводе у Општој болници Панчево

Следимо Стручно–методолошко упутство за спровођење Уредбе о националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине.

Спроводимо Иновирани Програм промоције, подршке и заштите дојења ради очувања здравља мајке и обезбеђења услова за развој и очување лактације и дојења.

Примењујемо програм „Болница пријатељ беба“ и Десет корака до успешног дојења и развијамо програм „Болница пријатељ беба плус“.

Вратити рађање женама!

Широко распрострањено незадовољство жена постојећим условима у којима се одвија порођај и карактеристичном праксом навело нас је да нешто променимо. После студијске посете Тоскани почињемо да примењујемо стечено искуство. Промоција физиолошког порођаја за заједницу значи већи број задовљних жена и срећне деце, већи број успешних порођаја уз мање трошкова.

Како смо унапредили задовољство породиља?!

Успоставили смо добру комуникацију. Потрудили смо се да атмосфера на порођају буде подстицајна и охрабрујућа уз поштовање жениних жеља. Обезбеђујемо приватност и дискрецију. Породиљама дајемо тачна објашњења, имформације о том како напредује њен порођај. Охрабрујемо их, тешимо, хвалимо. Слушамо шта жена каже и препознајемо њена осећања. Примењујемо социјалне компоненте према породиљи, организујемо школу за труднице, обилазак породилишта, омогућавамо присуство порођају породиљи блиске особе. Емпатија и стручна подршка бабица за време порођаја. Пружамо могућност породиљи да бира начин како ће се порађати у смислу положаја који ће заузети (клечећи, чучећи, колено-лакатни...) Жену у контракцијама подстичемо да верује ономе што осећа, да се креће како јој одговара, да заузме положај који јој прија. Помагање жени у контракцији обухвата много више од једноставних задатака (нудити воду, сок). Обухвата саосећање интуицију и надахнуће.

Специфични циљеви у односу на кориснице услуга

Подршка реализације права корисница здравстених услуга на избор начина порођаја. Повећање задовољства корисница услуга у породилишту. Пружање подршке у успостављању емотивне везе између мајке и новорођенчета непосредно после рађања. Стварање бољих услова за успешније и дуже дојање.

Специфични циљеви у односу на здравствене раднике

Допринос превенције јатрогених ефеката акушерских интервенција. Оптимизација коришћења стручних капацитета акушерских установа уз адекватније коришћење материјалних ресурса. Повећање задовољства здравственог особља. Повећање учешћа бабица у подршци породиљама.

Специфични циљеви у односу на друштвену заједницу

Промена слике порођаја као непријатног и опасног чина. Смањивање оптерећености болешћу услед непосредних и посредних јатрогених последица акушерских интервенција. Остваривање значајних уштеда кроз развој концепта порођаја као природног феномена, а не као болест код које је потребна терапијска интервенција.

„Увођење слободе у једну институцију није ни лако ни безначајно постигнуће. Заправо, изгледа да су идеје „слобода“ и институција неспојиве по својој дефиницији. Ипак, као што је показало искуство, може се урадити више него што се обично чак и покушава. У идеалном случају институције могу понудити осећај заједнице“.

Др Мишел Оден

Промене у болницама и уређивање центара који су слични кућним условима, две су главне стратегије улажења у ово ново доба. Треба осмислити којим путем ићи, путем враћања достојанства и хуманости, пут Европе или…

Извори:

Гинеколошко акушерско одељење

http://www.obsm.rs/obsm/?p=117425