1 2 3 4 5

ВестиБабице - велика подршка трудницама

Поводом Светског дана бабица, који се обележава 5. маја, бабице у Панчеву и ове године свој празник прослављају на свом радном месту. У Општој болници Панчево бабице су и данас несебично пружале помоћ женама на порођају и њиховим бебама.

Улога бабице у животу сваке жене је веома значајна. Посао бабице је да прати жену током трудноће, затим на самом порођају она је ту, али и у првим данима неговања бебе.

Бабице су присутне на самом порођају, оне су ту да охрабре жену и помогну. Такође су прве које привију бебу на мајчине груди. На акушерском одељењу Опште болнице ради 15 бабица.

„Бабица је прва која ће пружити негу и помоћ, наравно уз наш тим лекара. То је посебан моменат, то се дешава први, други и можда четврти пут у животу, дај боже да је тако и да је наталитет што већи. Прошле године смо имали 1600 порођаја, сада смо тренутно на 530. порођају. Могло би да се каже да ће бити више беба. У сваком случају, нека све буде лепо и добро јер нема лепшег осећаја него узети бебу у наручје које тек ступа у живот”, каже Александра Деветак, бабица.

Од 1992. године 5. мај обележава се као Међународни дан бабица, како би се скренула пажња колико је значајна улога бабице у животу сваке труднице.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 5. мај 2017. год.