1 2 3 4 5

Вести5. мај – Међународни дан бабица

Међународни дан бабица 05. мај, установила је интернационална конференција бабица 1992. године, а традиционално се у Србији обележава од 2009. године.

Његовим обележавањем се скреће пажња на значај бабичанства за изградњу бољег здравља и ојачавање структуре породице и заједнице.

Бабица, као здравствени радник, има значајну улогу у животу сваке жене почевши од пубертета кроз здравствено васпитање и током целог репродуктивног живота ради очувања здравља, планирања породице, одржавању здраве трудноће, порођаја и неге новорођенчета. Један од најважнијих дана у животу сваке труднице је порођај, дан када живот добија нови смисао, дан када се слави живот.

Постоје многи фактори који утичу на сигуран ток трудноће и порођаја.Стручна знања, нега и окружење у којем се жена порађа су пресудни фактори који доприносе да ток трудноће и порођаја прођу у најбољем реду.

Основна улога бабице је да пружи подршку,разумевање и поверење у саму способност жене током овог најбитнијег дана,да својим знањем и вештинама учини да се сам порођај заврши најбоље по мајку и бебу.Она је одговорна не за један,већ за најмање два живота.Зато је ово занимање једно од најлепших, али и најодговорнијих. Храбра, интуитивна, емпатична, нежна, али пре свега одговорна, бабица –особа која прва додирне бебу која долази на овај свет, као сведок чаролије рађања новог живота.

Текст написала Александра Илкић, струковна медицинска сестра-бабица, бабица Гинеколошко-акушерског одељења.

Литература:

www.vzsbeograd.edu.rs

www.madreshoy.com