1 2 3 4 5

Вести'Шта је антефлексија материце (anteflexio uteri)?

Материца је највећи полни орган и надовезује се на вагину, а на њу се надовезују јајоводи. Нормалан положај материце је у малој карлици, величине је крушке, како је описују бројни аутори (код жена у периоду трудноће, долази до њеног увећања).

Нормалан положај материце у малој карлици, у односу на остале органе је антеверзија који означава да је материца нагнута унапред према вагини. Код антеверзије постоји угао између тела и грлића материце у односу на вагину. Код другог нормалног положаја материце који се назива антефлексија, тело материце је под углом у односу на грлић материце. Дакле, материца је под нормалним околностима у положају антеверзије и антефлексије.
Међутим, величина, положај и облик материце могу да буду промењени у великој мери. Под нормалним околностима, постоје физиолошке промене ових параметара које се догађају у периоду трудноће, међутим могуће је постојање тумора, ожиљака и других малформација које мењају горе поменути положај материце. Ове промене материце су у највећем броју случајева урођене природе и могу да буду удружене са осталим аномалијама материце. Секундарне промене положаја материце се могу јавити након хируршких интервенција, порођаја, побачаја, запаљења различите природе...

Како се манифестује антефлексија материце?
Најчешће код антефлексије материце постоје: -болне и нередовне менструације
-могу да се јаве поремећаји мокрења по типу учесталох мокрења и печења при мокрењу
-могу да се јаве болови у доњем делу трбуха, у виду притискања, ван менструалног циклуса
-ова малформација положаја материце је повезана са веома честим стерилитетом жене
-уколико дође до трудноће, може да се јави превремени порођај, или спонтани побачаји

Како се поставља дијагноза антефлексије?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним гинеколошким прегледом је обично довољна да би се поставила тачна дијагноза.

Ултразвучним прегледом материце обично се поставља дефинитивна дијагноза, а уколико се сумња на постојање неких секундарних процеса у малој карлици који ремете положај, може да се начини нуклеарна магнетна резонанца и скенер (компутеризована томографија).

Код постојања женског типа стерилитета, увек је индиковано да се начини евалуација женских полних хормона.

Како се лечи антефлексија материце?
Код урођених малформација, терапија не постоји и једино долази у обзир евентуална симптоматска терапија у смислу олакшавања болних менструалних циклуса.

Код промена положаја материце који настају услед постојања неких процеса, потребно је њихово адекватно лечење (адхезиолиза, отклањање евентуално присутних тумора, лечење запаљенског процеса...).

Уколико жена са овом малформацијом положаја материце остане у другом стању, потребне су редовније контролне, евентуално одржавање трудноће и планирање царског реза.

Извор: текст преузет са сајта симптоми.рс
датум: 23.10.2021.