1 2 3 4 5

ВестиБрој оболелих од астме у стагнацији

Иако са астмом, уколико се на време открије и адекватно лечи, може сасвим нормално да се живи, ова болест дисајних путева није безазлена. У Америци око 500 особа премине од напада астме, показују статистике. Највећи узрочник асматичних напада јесте аерозагађење и осцилације у времену, па самим тим у Панчеву проблеме са астмом имају многи наши суграђани.

Астма је хронична болест дисајних путева која се карактерише понављаним епизодама звиждања у грудима, отежаног дисања, стезања у грудном кошу и кашља, посебно током ноћи или у раним јутарњим сатима. Ове епизоде се обично јављају током прехладе или излагања аерозагађењу и респираторним алергенима. Др Слободан Продановић, начелник дечијег одељења каже да због аерозагађења у Панчеву асматичари имају веће проблеме да се изборе са овом болешћу.

Епизоде отежаног дисања и свирања у грудима могу да прођу спонтано или након примене лекова који шире дисајне путеве. Поред аерозагађења, временски услови су такође један од главних узрока за асматичне нападе. Како су у последње време временски услови били променљиви, велики број Панчеваца који имају проблем са астмом, се јавио Служби хитне помоћи.

У свету око 5% одраслих особа и 12% деце има астму. Све до недавно епидемиолози су бележили сталан пораст оболелих, посебно у индустријски развијеним земљама, да би најновије студије указивале на тенденцију стагнације. Никада не треба заборавити да астма има своје „лице и наличје”. Већина астматичара који су правилно лечени имају добру, па чак и потпуну контролу астме. Око 20% учесника Олимпијских игара су астматичари. Али исто тако, ако се астма не дијагностикује на време или се неадекватно лечи, могућа су и тешка погоршања.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 9. 5.2017.