1 2 3 4 5

ВестиШта је астигматизам?

Астигматизам је стање код ког се светлост не прелама подједнако на свим линијама ока. Реч астигматизам је грчког порекла и у буквалном преводу значи "без тачке".
Око се састоји се од много делова од којих је сваки потребан за добар вид. Стварање јасне слике у оку зависи од функционисања сваког дела ока посебно.

Рожњача је прозирни, предњи део ока облика полулопте и грађена је од неколико слојева ткива. Рожњача не поседује крвне судове како би задржала своју прозирност. Након рожњаче, светлосни зраци пролазе кроз отвор дужице (обојени део ока), који се назива зеница. На јакој светлости зеница је уска, у мраку, или полумраку зеница је широка. Након зенице, светлост долази на сочиво које га усмерава ка мрежњачи. У здравом оку, сочиво мења свој облик (акомодација) како би омогућио јасан вид удаљених предмета.
Мрежњача се налази у задњем делу очне јабучице и то је главни део ока за примање светлости. За јасан вид зраци морају пасти на мрежњачу. Ако падају испред, или иза мрежњаче, слика није јасна (кратковидост, далековидост).

Астигматизам може бити грешка закривљености рожњаче, усмеравања светла, или погрешног преламања светлости. Уколико је рожњача у једној равни више закривљена него у другој, настаје астигматизам. Код свих људи постоји физиолошки астигматизам који настаје због сталног притиска горњег капка на око. Код људи који болују од ове болести, ова закривљеност је већа.
Стечени астигматизам се ретко виђа. Екстреман пример за то је кератоконус, а упале и улцерације рожњаче узрокују исти ефект.
Траума ока такође може узроковати астигматизам. Астигматизам може настати услед отицања капака због чмичка. Пролазни астигматизам може се изазвати ако се прстом притисне рожњача, што не треба радити.

Астигматизам код кога се два главна меридијана (замишењене линије на рожњачи) налазе под правим углом подложан је исправљању и назива се регуларни астигматизам. У већини случајева меридијани налазе се потпуно водоравно, или вертикално. Ако су ове линије косо једна на друго, стање се назива коси астигматизам.
Кад се неправилности закривљености не могу повезати ни са каквом геометријском фигуром, стање се назива ирегуларни (неправилни) астигматизам.

Који су симптоми и знаци астигматизма?
Око никако не може да створи јасну слику и видна оштрина је значајно смањена. Како би створио јасну слику пацијент покушава да фокусира једну од линија. Ово је природни процес, јер је већину предмета, обично штампана слова, немогуће видети јасно.
Пацијенти види околину на посебан начин. Кругови се издужују у елипсе, тачке изгледају продужене. Ако пацијент гледа у две линије (крст, на пример), једна ће бити замућена. Ово се користи у дијагностиковању астигматизма помоћу одређених геометријских фигура.
Глава се често држи нагнута на једну страну како би се смањила деформација слике. Ова навика код деце може довести до развоја криве кичме. Постоји склоност затварања капака на пола, као код кратковидости (пацијенти шкиље).
Сталан напор да се створи јасна слика узрокује симптоме умора ока. Ово може да проузрокује главобоље које варирају од благе чеоне до јаке, експлозивне главобоље и низа премећаја као што су вртоглавица, раздражљивост и умор. Као и кратковиде особе, пацијенти при читању често држе текст близу очију.

Најчешћи симптом астигматизма је замагљен вид. Код благих грешки, особа не мора приметити постојање поремећаја. Већи степен астигматизма може узроковати значајније проблеме са видом. Деца са већим степеном астигматизма обично не знају да имају замагљен вид, јер никад нису виела фокусирану, јасну слику предмета. Такође, могућа је појава дуплих слика и непостојећих слика

Како се поставља дијагноза астигматизма?
Астигматизам се лако дијагностикује офталмолошким прегледом. Код деце се користи тест преламања светлости (ретиноскопија). Посебним инструментима може се мерити закривљеност рожњаче, а исто тако и направити мапа њене површине (топографија). Модерним инструментима може се добити видео приказ површине ока у облику рељефне мапе различитих боја.

Како се астигматизам лечи?
Уколико не смањују видну оштрину и не узрокују слабовидост и умор ока, мале грешке не захтевају лечење.
Уколико је присутно нешто од поменутог, неопходно је лечење. Цилиндрични дефект се покушава исправити у потпуности. Понекад, код одраслих људи који никад нису носили наочаре, или сочива, дејство цилиндара може пореметити слику предмета. У таквим случајевима се може почети терапија цилиндрима слабије јачине преламања.
Кад је астигматизам последица поремећаја површине рожњаче, правилно постављеним сочивима, може се потпуно исправити грешка. Будући да ове рефракционе особине нису апсолутно једнаке, нити је астигматизам увек узрокован поремећајем рожњаче, чак и након постављања контактних сочива увек остаје одређени степен астигматизма, који има врло слабо дејство на видну оштрину па се може занемарити.
Постоји низ контактних сочива за чији је избор најбоље посаветовати се са офталмологом.

Поступак који се назива ортокератологија, или Ортхо-К такође обухвата контактна сочива – тврда сочива се носе неколико сати дневно док се делимично не исправи закривљеност ока. Ако се лечење потпуно прекине, око се враћа у првобитни облик.

Алтернатива контактним сочивима су наочаре, али како цилиндрична сочива чине око већим, због естетског ефекта, већина данас користи контактна сочива.
Хируршке технике се све више користе у лечењу астигматизма. Неке од њих су ЛАСИК хирургија (Laser-assisted in situ keratomileusis), захват код ког се користи инструмент којим се направи танки кружни рез на површини ока. Ексајмер ласер разликује се од других ласера јер не производи топлоту.
Фоторефракциона кератектомија - примена ултраљубичастог светла из ексајмер ласера на површину ока са циљем промене облика и исправљања грешке. Физички процес обликовања на овај начин назива се фотоаблација. Овим захватом преобликује се средиште рожњаче, која се треба мало спљоштити код кратковиних особа, или избочити код далековидних.
Ове методе су добре за корекцију благог и умереног астигматизма код особа са кратковидошћу. Резултати нису тако добри код комбинације астигматизма и далековидноти.

Извор: симптоми.рс
датум: 9.8.2022