1 2 3 4 5

ВестиБолница купила нови апарат за проверу слуха код новорођенчади

Крајем прошле године у Општој болници Панчево апарат за проверу слуха код новорођенчади био је у квару. Купљен је нов апарат који је савременији и од прошлог месеца се користи у породилишту. Бебе које су рођене крајем прошле и почетком ове године родитељи ће накнадно доводити да им се обави провера слуха. У панчевачком породилишту сваке године се роди 1600 беба, свакој од њих се још у породилишту проверава слух. Менаџмент панчевачке болнице издвојио новац и купио нови апарат за неонатални скрининг слуха.

„Апарат за отоакустичну мисију је набављен прошлог месеца. Код свих новорођених беба које су рођене крајем децембра и у јануару до набавке новог апарата, биће позиване да дођу на испитивање и редовни скрининг. Мимо тога, у току систематских прегледа биће упућивани ако то није одрађено. Технички је био проблем јер са набавком апарата кренуло прошле године па је било тешко ускладити добављача, тендер и апарат, зато није стигао у јануару и мало смо морали да сачекамо, али могу рећи да је апарат брзо и стигао колико се чека”, рекао је др Вељко Божић начелник ОРЛ одељења.

Захваљући апарату за скрининг слуха код новорођених беба отклања се сумња да ли постоји оштећење слуха. У панчевачкој болници последњих десет година код беба се ради скрининг за проверу слуха који је веома значајан јер уколико нешто није уреду дете се упућује на даље прегледе.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 23.03.2019.